Barlangoljunk! (tvkeszthely.hu)

Barlangolásra hívják a nemzeti parkok a természet szerelmeseit. Március a barlangok hónapja. Kilencedik alkalommal hirdették meg a programsorozatot. Kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket öt hazai nemzeti parkban, köztük a Balaton-felvidéken is. Hazánkban 4100 barlangot tartanak nyilván.

 

Extrém túrára készülnek a balatonedericsi Csodabogyós-barlangba. Ez is egyike Magyarország 40 látogatható barlangjának. Mivel itt nincs kiépítet út, ezért a vendégek kúszva-mászva fedezhetik fel, eredeti formájában a járatokat.

Március a barlangok hónapja. Öt hazai nemzeti parkban várják különleges programokkal a látogatókat. Ráadásul az elmúlt években több olyan fejlesztés valósult meg a barlangokban, melyek tartalmasabbá teszik az aktív kikapcsolódást. Fotós túrák és denevérles is színesíti a kínálatot, illetve több kedvezményt is nyújtanak a Duna-Ipoly, a Duna-Dráva, az Aggteleki, a Bükki és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Balatonedericsen éjszakai túrát is vezetnek.

„A fiataloktól egészen a nyugdíjas korosztályig látogatnak bennünket, hisz nem életkorfüggő feltétlen a barlang, hanem az ép testben ép lélek szellemében egy egészséges mozgásra neveli a vendégeket, illetve mozgatjuk őket”

– mondta John Szilárd, az edericsi barlang üzemvezetője.

A Csodabogyós  mellett számos barlangot overallos túrákkal lehet felfedezni, de kényelmes sétával is számos üreg bejárható, a Tapolcai-tavasbarlangban pedig csónakázni is lehet. A “Barlangoljunk!” kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma. Átlagosan félmillió regisztrált látogató érdeklődik évente ezek iránt – a Keszthelyi TV híradása szerint.