Bántalmazott nőket véd a Zala megyei krízisközpont (zaol.hu)

A családon belüli erőszak áldozatainak védelmét segíti az új, Zala megyei Vesta Krízisközpont, amelynek létrehozására a Magyar Vöröskereszt zalai szervezete nyert pályázaton közel 42 millió forintot. A nyolc férőhelyes krízisközpontban bántalmazott nőknek, családoknak biztosítanak menedéket, teljes ellátással, legfeljebb 8 hétig.

 

Szőlősi Márta, a Vöröskereszt kanizsai vezetője arról számolt be, hogy a régóta működő Családok Átmeneti Otthonában hasonló élethelyzetben lévő emberek laknak, mint akik a krízisközpont ellátását igénylik.

Dr. Dömötör László projektmenedzser jelezte: hogy a megyében pontosan hol található a Vesta-központ, azt az ott élők védelmében nem árulják el. Hangsúlyozta: az országban minden ötödik nő szenvedett már el testi, szexuális vagy lelki erőszakot partnere részéről. – Ilyen helyzetben gyakran nincs más lehetőség a bántalmazottak számára, mint az otthonuk elhagyása. A központ működésének egyik célja az ő komplex védelmük – összegezte dr. Dömötör László.

A központban szakképzett csapat gondoskodik az áldozatokról. Az országban 17 helyen található hasonló létesítmény. A bajba jutott emberek ingyenes, 24 órás, anonim segélyvonalon kérhetnek segítséget. Ezt követően szaktanácsadók veszik fel a kapcsolatot a központokkal, a további gondoskodás végett – írja a zaol.hu.