Balatonszentgyörgyre szépen érkezett pályázati forrás, idén bölcsőde is épül (Keszthelyi TV)

Balatonszentgyörgy polgármestere úgy látja: annak ellenére, hogy – szavai szerint – “2020 a betegség és a félelem éve volt”, a település jelentős fejlesztéseket tudott végrehajtani. A koronavírus árnyékában pályázatok sora hozta a forrásokat Balatonszentgyörgyre. Az idei évben is komoly tervei vannak a településvezetésnek.

 

A tavalyi év első felében adták át Balatonszentgyörgyön a felújított védőnői épületet és a hozzá kapcsolódó egyesületi házat. Itt teljes külső és belső energetikai korszerűsítést végeztek, több mint hatvanmillió forintos beruházással. A csaknem egy kilométer hosszú Csillagvár utcában járdaépítés zajlott: az utca keleti járdaszakaszát teljes egészében térkövezték. Néhány utca burkolatának a cseréje is megtörtént, valamint az első világháború hőseinek emlékére készült el egy műalkotás. A tavalyi évben pályázati úton több, mint 200 millió forint került Balatonszentgyörgy költségvetésébe. 2020-ban épült meg és várhatóan hamarosan átadják a termelői piacot is.

“A mögöttem látható épület jelentős mértékben a tavalyi év folyamán újult meg. Az idei évben reméljük, hogy majd birtokba veszik az üzemelők is, meg a vásárlók is. Egy helyi piacfejlesztés történt itt, ami összességében nettó ötvenmillió forint értékű fejlesztést jelent a falunak. Reméljük, hogy majd a környékbeli termelők és a környék fogyasztói meg fogják látogatni gyakran a balatonszentgyörgyi termelői piacot” – reménykedik Farkas László Nándor polgármester.

A polgármesteri hivatal épülete is megújult: energetikai korszerűsítést hajtottak végre, így napelemes rendszer segíti a takarékos energiafelhasználást. Jelentős mérföldkő volt Balatonszentgyörgy életében a tavaly átadott M76-os útszakasz, mivel ez tehermentesíti a településen áthaladó főutat. A családalapítás, letelepedés ösztönzésére egy új intézkedést vezet be Balatonszentgyörgy önkormányzata: “A Balatonszentgyörgyön születő gyermekeknek, akik majd 6 éves korukban is még Balatonszentgyörgyön laknak a családjukkal, és itt jártak óvodába, itt jártak iskolába, azoknak az önkormányzat a születésünkkor kincstárjegybe 1 millió forintot juttat a családnak. Ezt a gyermek 6 éves korában fogja az önkormányzat majd átadni a családoknak” – jelentette be a polgármester.

2021-ben a legjelentősebb beruházás egy bölcsőde építése lesz. Ez 330 millió forintos építkezés, eszközbeszerzéssel együtt. A bölcsőde az óvoda mögött területen valósul meg és próbálja a gyermeket váró, vagy már gyermeket nevelő szülők helyzetét megkönnyíteni. A Művelődési Ház energetikai beruházása közel ötvenmillió forintos ráfordítással hamarosan kezdődik. Fazekas Borbála Művelődési Ház vezető elmondta:

“Balatonszentgyörgy község önkormányzata törekszik arra, hogy az intézményeit minél költséghatékonyabban tudja fenntartani. Így kerül sor ebben az évben a Művelődési Házunk energetikai korszerűsítésére. Ez azért is fontos, mert az épület több bővítéssel érte el a jelenlegi formáját, és az egyes épületrészek műszaki állapota nem egyforma. A projekt keretében megvalósul az épület egyes külső részének szigetelése, a padlás szigetelése, nyílászárócsere, napelemrendszer kerül kiépítésre, valamint energiatakarékos kondenzációs kazán kerül telepítésre.”

Balatonszentgyörgy idén is jelentős pályázati forrást szeretne elnyerni. A polgármester ennek nagyságát a tavalyihoz képest nagyobbnak, négyszázmillió forint körülinek prognosztizálja – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.