Balatonőszödi és badacsonyi borok az idei Országház Borai között (Blikk)

Kihirdették Az Országház Bora verseny idei győzteseit, az elismeréseket Kövér László házelnök adta át a nyerteseknek a Parlament épületében. Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a balatonőszödi Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával.

Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről – írja a Blikk.

Elköteleződésünk a borászat iránti megbecsülésünkből fakad – hangoztatta Kövér László a hetedik alkalommal megrendezett Országház Bora verseny csütörtöki eredményhirdetésén, hozzátéve: évről évre „őszinte hittel és bátor szóval hívják tettre” az Országház Bora versenyen a magyar kezdeményezőképességet és leleményességet.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy „a minőségi magyar bortermelés zászlóvivőjeként adunk otthont, elismerést és tisztelet a magyar történelmi borvidék állandó minőségi megújulást kereső és áldozatos munkát végző borászainak”.

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke azt mondta, nagy megtiszteltetés és felelősség, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet.

A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet – mondta a zsűri elnöke.

A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.

Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.