Balatonnál élt eleink arcai láthatók 3D-ben Zircen (zaol.hu)

Elkészült több, a Balatonnál élt ősünk arcrekonstrukciója a megtalált koponyáik alapján. Négyet mutatott be Zircen Bernert Zsolt antropológus: a neolitikumban, azaz öt-nyolcezer éve élt fiatalét, a Karoling-kor harcosáét, a hun-germán kor előkelőségéét, aki négy, különböző származású nőt vett el, és az Árpád-korban kard miatti súlyos fejsérülést túlélt férfiét.

A Kutatók éjszakája keretében az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, a Megelevenedő múlt című előadásában arról beszélt, mit deríthetnek ki a csontokat vizsgáló kutatók. Ez azért érdekes, érint mindannyiunkat, mert a környéken az idők során megtelepedett népek genetikai öröksége bennünk él – írja a zaol.hu.

Az állatcsontok általában erősebbek, mint az embereké, a háziasítottaké kicsit kevésbé. Az antropológus tudja az azon látható nyomokból, hogy a törés, a sérülés a halál előtt vagy utána történt, esetleg a feltáráskor keletkezett. Ha egészen fényes a felülete, akkor eleink eszközként használták. Az, hogy az emberek évezredekkel, -századokkal ezelőtt hogyan éltek, a csontokból derül ki. Elmondják, hány éves volt a tulajdonosa. Abból, hogy egy egykori temetőben mennyi a gyermekmaradvány, azok jellemzően milyen korúak, meghatározható a csecsemőhalandóság jellemző ideje, és következtetni lehet a népességszámra. A combcsontból a férfiak magasságára, s felismerhetők a női maradványok, mert a szülés miatt a nők medencecsontja nyitottabb. Nagy árat fizetett a női test a két lábon járásért, nehezebb volt a szülés, fejletlenebb az újszülött. Ha olyan ügyes lenne újszülöttként az embergyerek, mint a majomkölyök, tizenkét hónapnak kellene lennie a terhességnek, de akkor a súly miatt már nem tudná megszülni a csecsemőt a női test. A gyermekszülés jellemző életkorában így is öt-hatszor nagyobb volt egykor a nők halandósága, mint a férfiaké.

A koponyák megmutatják, hogy néztek ki eleink, az azok alapján készült arcrekonstrukciókat látva biztosan felismerünk olyan ma élőket, akik hasonlítanak rájuk. Ez az eljárás azért jó, mert megelevenednek őseink, azoknak is el lehet mesélni, jobban be lehet mutatni a kutatási eredményeket, akiknek különben nehéz felkelteni az érdeklődésüket azok iránt. Előfordult már, hogy az arcrekonstrukció alapján felismert mai hasonlóságot követett genetikai vizsgálat, és megtalálták az ős mai rokonát. Egyik honfoglaló vezérünknek Amerikában él a leszármazottja.