Balatoni vitorlás emlékeket vár a Magyar Nemzeti Levéltár (Vitorlázz Itthon)

Az idei Kékszalaghoz gyűjtőköri napokat szervez a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel. A Kékszalag Fesztivál helyszínére, Balatonfüredre, a Vitorlás térre várják mindazon naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat, melyeket tulajdonosa a kulturális örökség részévé tenne. Szatucsek Zoltán a Magyar Nemzeti Levéltár Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője a Vitorlázz Itthonnak elmondta, céljuk a hazai vitorlázás, valamint a Kékszalag személyes emlékeinek megőrzése és átemelése a jövő generációi számára.

 

A gyűjtőköri napok valójában egy európai kezdeményezés. Miután a Magyar Nemzeti Levéltár csatlakozott az Európai Digitális Könyvtárhoz elkezdték megszervezni a saját gyűjteményi napokat – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Szatucsek Zoltán. A Magyar Nemzeti Levéltár Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője hozzátette: az első ilyen alkalommal a migrációs projektekkel kapcsolatban gyűjtöttek emlékeket, mely sok ponton érintette a hazai történelmet, akár ’56-ra, vagy a világháborús kivándorlásra gondolunk. A legsikeresebb gyűjtőköri akció ugyanakkor az I. Világháborúhoz kapcsolódott, aminek nem régiben ért végett a száz éves évfordulója. Az idei esztendő a labdarúgóbajnokság, valamint az Olimpia éve ezért határozta el az európai szervezet, hogy a sporthoz kapcsolja az emlékévet.

Eredetileg a holland szervezőkben fogant meg a gondolat, hogy a balatoni vitorlázást is alá kellene támasztani  régi dokumentumokkal – árulta el az igazgató.

Szatucsek Zoltán szerint a mostani gyűjtés legfőbb célja, hogy azokat a személyes pillanatokat, melyek akár könnyen feledésbe merülhetnek, meg lehessen ragadni. Nem csak fényképeket gyűjtenek, hanem visszaemlékezéseket, naplókat, leiratokat is, amelyek kapcsolódhatnak a vitorlázás történetéhez.

“Nagyon fontos, hogy innentől kezdve nem csak a komód fiókjában lappang majd az az emlék, hanem amennyiben ahhoz a felajánló hozzájárul, mi a Nemzeti Levéltár publikus szolgáltatásain keresztül mindenkinek hozzáférhetővé tesszük. Emellett kereshetővé tesszük az Európai Digitális Könyvtár számára, mely az Európai Unió kulturális zászlóshajója.”

– fogalmazott Szatucsek Zoltán. Hozzátette: az Europeana-n keresztül nem csak a hazai közönség, hanem a világ érdeklődését is ki tudja majd szolgálni ez a gyűjtemény.

A gyűjteményi napot közvetlenül a Veszprém Megyei Levéltár szervezi. Boros István igazgató irányításával a veszprémi levéltárosok állítanak majd fel egy strandot Balatonfüreden, emellett a nevezés napján az Anna Grand Hotelben várják a felajánlásokat, melyeket helyben digitalizálnak ezt követően azonnal vissza is adnak tulajdonosának.