Balatoni séfet is díjazott a nyolc év után visszatérő világhírű étteremkalauz (Welovebalaton.hu)

Visszatért Magyarországra a Gault&Millau, szeptember 22-ei ünnepélyes gáláján pedig az is kiderült, hogy a nemzetközileg elismert étteremkalauz szerint kik a legjobb séfek és melyek a legjobb magyarországi helyek.


A francia Gault&Millau régi-új szereplő a piacon, 2017-es kivonulása után egy új csapattal, de a Franciaországban megalkotott régi értékek mentén tér vissza a hazai éttermi világba. 2024-ben már javában zajlottak is az étteremtesztelések. A nyolc év után visszatérő étteremkalauz tesztelői több mint 350 hazai éttermet látogattak végig inkognitóban, és tapasztalataik alapján állt fel az ország legizgalmasabb helyeit és legjobb séfjeit tartalmazó 2026-os kiadvány – derül ki a welovebalaton.hu által hivatkozott sajtóanyagból.

A Gault&Millau az éttermeket egy 1-től 20-ig terjedő pontozási rendszerben értékeli. A kiadvány a 10 vagy annál magasabb pontszámot elért helyeket rangsorolja. A legkiemelkedőbb teljesítményű éttermeket a kalauz a saját jelképével, a séfsapkákat ábrázoló toque-okkal díjazza. Egy étterem legfeljebb 5 sapkát nyerhet el, ami az abszolút szakmai tökéletességet jelzi. A klasszikus éttermi értékelések mellett van egy POP kategória is, ez azokat a szélesebb közönség számára is elérhető helyeket gyűjti össze, amelyeket nem pontoznak, mégis kifejezetten figyelemre méltóak és ajánlásra érdemesek.
A legjobbak

Az Év Séfje Díjat Szulló Szabina (Stand Étterem és Stand25 Bisztró) kapta.
Az Év Ifjú Tehetsége címet Csillag Richárd nyerte el (Lokal at the lake, Lokalista).
A Jövő Tehetsége díjat idén Kaszás Kornél (Babel Budapest) vehette át.
Az Év Sommelier-je elismerésben Kincses Dávid (Arany Kaviár Étterem) részesült.
Az Év Pop Étterme címet a Panificio il Basilico étterem nyerte el.

Az Év Ifjú Tehetsége díj a pályájuk elején járó, de már most kiemelkedő séfek munkáját ismeri el. Csillag Richárd párjával, Gelencsér Jankával az ország egyik legszebben kidolgozott „termelőtől az asztalra” éttermi koncepcióját alakította ki a fonyódi Lokal at the lake étteremben és a nagykanizsai Lokalistában. Richárd és Janka elkötelezett amellett, hogy mindig abból az alapanyagból kell gazdálkodni, ami éppen megterem, innen pedig egyenes út vezet a fenntartható és a kreatív koncepcióig. A fonyódi nyitást követően mi is meglátogattuk őket, élménybeszámolónk ide kattintva olvasható.

A Balaton környékén 65 étterem került be a kiadányba, ezek között a 10 vagy annál több pontot elért és a séfsapkát elnyert éttermek, valamint a POP jelölésű helyek is megtalálhatók. A térképre pillantva világos: a tavat körülölelik a jobbnál jobb helyek, ahová érdemes betérni a jó gasztronómiai élményre vágyóknak- írja a portál.