Balatoni polgármesterek: a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek a tó mellett a németek (sonline.hu)

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint, a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek úgy a külföldiek, hogy hazánkban töltik el hátralévő életüket. Többen azzal is megtisztelik a magyarokat, hogy elkezdték tanulni az anyanyelvünket.

Mintegy 600 ingatlan található a Balatontól 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörökön. A házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonban van. Klotz Péter a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

Az elmúlt években összesen öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal – mondta a sonline.hu-nak Klotz Péter Azt vettük észre, hogy nagyon jól beilleszkedtek a németek a györöki közösségbe. Aktívan részt vesznek minden programunkon, még a mély magyar eseményeken is, amit nem igazán értenek, de elmagyarázzuk nekik, hogy miről szól. Érdekli őket a magyar kultúra és olykor még adománnyal is támogatják a rendezvényeket – tette hozzá a polgármester. Klotz Péter hozzátette, több német nyugdíjassal is beszélt, akik elmondták, azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát.

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke  elmondta, már évekkel ezelőtt „megjelentek” a németek a településen és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 van külföldi tulajdonban. Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. A német nyugdíjaknak itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton – emelte ki a BSZ elnöke. Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk – hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós a város vezetője lapunknak elmondta, egyre gyakrabban lehet találkozni a boltokban német nyelvű nyugdíjasokkal. Többen Bogláron telepedtek le, de a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. Mészáros Miklós hozzátette, többen is elkezdték tanulni a magyar nyelvet és szívesen ismerkednek a kultúránkkal. Balatonboglár azonban szerencsére jó helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Boldizsár Balázs a Boldingatlan Kft. ügyvezetője elmondta, a megélhetési költségek, a rezsi, az adó, a biztosítási díj és a szakemberek munkadíja kedvezőbb itt, mint Németországban, ezért is lehet vonzó a németeknek Magyarország. Boldizsár Balázs kiemelte, ügyfélkörük tíz százaléka német, akik közül többen is a Balatonon és 20 kilométeres körzetében vásároltak ingatlant. Hozzátette, nemcsak a déli, hanem az északi part is vonzza a külföldieket.