A balatoni nyaralók iránti kereslet tovább nőhet

A nyaralópiacon továbbra is a balatoni ingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet, ahol nem ritka az egymillió forintos négyzetméterár sem. Érdemes a szezon kezdete előtt vásárolni, mivel a strandok nyitásával növekedésnek indulnak az ingatlanárak is. Aki lemond a vízparti elhelyezkedésről és hajlandó a fővárostól távolabb utazni, 30-50 százalékkal olcsóbban vásárolhat – írja elemzésében az Otthon Centrum (OC).

Rohamosan nő a kereslet a Balaton parti ingatlanok iránt: a 2013 és 2017 között eltelt 4 év során 68 százalékkal növekedve 1670-ről 2810-ra emelkedett az itt regisztrált lakóingatlan-tranzakciók száma – derül ki az OC közleményéből, amelyről a napi.hu számolt be.

A Budapestről gyorsan megközelíthető keleti medencében tavaly átlagosan 400-500 ezer forintot kértek egy használt vízparti ingatlan négyzetméteréért, míg a távolabb eső nyugati medence településein jellemző 100-300 ezer forint közötti négyzetméterár csupán a vízparti, kilátással rendelkező részeken volt magasabb. Akinek azonban a vízparti lokáció nem volt elsődleges szempont a vásárláskor, az akár 30-50 százalékkal is olcsóbban juthatott ingatlanhoz egy Balaton parti városban.

A befektetési szándékkal érkezők elsősorban a Balaton déli partján – a vasút és a part közötti területen található – 20-30 éve épült, jellemzően 4-600 négyzetméteres telken álló nyaralókat keresték 2018-ban: az elbontott épületek helyén új, modern nyaralók építése kezdődött. Sláger a vízparton vagy annak közelében épült 2-5 szintes és 5-10 vagy akár 50 lakással rendelkező, több épületből álló üdülőpark is.

Főleg magyar családok vásárolnak, befektetési célra és saját használatra egyaránt – mondja Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője. A legdrágább Balaton parti város továbbra is Balatonfüred, ahol 2018 első félévében átlagosan 355 ezer forintos négyzetméteráron lehetett családi házat vásárolni. Ezt követi – kicsit lemaradva – Balatonalmádi, ahol 303 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak 2018-ban. Soóki-Tóth Gábor szerint ezek az árak megegyeznek a külső-pesti kerületek átlagárával, így egy mátyásföldi családi ház árából könnyedén vásárolhatunk akár egy siófoki nyaralót is.

A növekvő keresletet az újlakás piac is igyekszik kiszolgálni. A legtöbb beruházás Siófokon zajlik, ahol jelenleg 22 projektben közel 1000 lakás épül, Balatonfüreden és Balatonlellén pedig 250 és 360 lakás építése várható a közeljövőben.

Az OC várakozásai szerint 2019-ben leginkább a vízparti és a fővároshoz közelebbi településeken várható néhány százalékos (1-10 százalékos) áremelkedés. Ettől távolabbi, nem vízparti területeken az árak stagnálására számítanak.