Balatoni nyár -elégedett polgármesterek (Balatoni Futár)

Rekordokat döntő szezont hozott 2018 nyara: a tóparti települések önkormányzatai ugyan napjainkban készítik a végleges mérleget, ám interjúsorozatunkban csak elégedett polgármesterekkel találkozhat az olvasó – munkatársaink ezúttal Lellére és Szentgyörgyre látogattak el.

Nem indult biztatóan a szezon, hiszen a nyár első heteiben még több tízmillió forint elmaradásunk volt az elmúlt évhez képest – az adatok természetesen kizárólag a turizmust érintő bevételekre vonatkoznak. S mint ahogy a balatoni régió más településein is érzékelhették, a kánikula beköszöntével megindult a vendégek áradata: a szezon további részében nem csak a hiányt sikerült bepótolnunk. A jelenlegi adatok szerint mintegy öt százalékkal több turista érkezett hozzánk, mint 2017 hasonló időszakában – nyilatkozta lapunknak Kenéz István.

Balatonlelle polgármestere elmondta: a város büdzséje jelentős anyagi forrásokat biztosított a turisztikai szolgáltatások színvonalának emelésére. A központi, rendkívül népszerű fürdőhely medencevizének optimális hőfokát immár napkollektoros melegítők biztosítják, az esti séták egyik kedvelt helyszínén, a szabad strand sétányain két kilométer hosszan LED-es közvilágítást építettek ki, s különös gondot fordítottak a közterületek, parkok virágosítására, karbantartására.

Az idegenforgalmi szezon után természetesen ismét előtérbe kerülnek a hagyományosnak mondható önkormányzati feladatok. Folyamatban van az óvoda és a szociális alapszolgáltatást nyújtó intézmény felújítása – ez utóbbi egyébként társulási formában működik. A legjelentősebb fejlesztések a Zöld város projekthez kötődnek: a háromszázmillió forintos pályázati forrás lehetőséget nyújt arra, hogy Balatonlelle arculata, a városkép még vonzóbb úti cél legyen honfitársaink és a külföldi vendégek számára. A tervek elkészültek, hamarosan lezárjuk a közbeszerzési eljárást, a munkálatok pedig jövő év januárjában kezdődhetnek. E program keretében járdák, parkolók épülnek, megújulnak a zöldterületek – meggyőződésem, hogy 2019 nyara már számos meglepetést tartogat a hozzánk érkezőknek. Az elsődleges cél természetesen nem lehet más, mint hogy a lellei polgároknak biztosítsunk komfortos életkörülményeket.

Ehhez érdemben hozzájárulnak infrastrukturális beruházásaink is: százötvenmillió forintot fordítunk a közvilágítási lámpák cseréjére, mellyel éves szinten a jelenlegi összeg felére csökkenthetjük az ezzel kapcsolatos kiadásainkat. Készül már a város jövő évi költségvetése is, ebben harmincmillió forintot tervezünk a járdaépítési program folytatására.

Szentgyörgy: közösségépítő programok

Balatonszentgyörgy azon kevés települések közé tartozik, amelyek nevükben ugyan ztalnak a magyar tenger közelségére, ám közigazgatási területükön fürdőzésre alkalmas partszakasz nem található. A déli partszakasz nyugati kapujaként is számon tartott község azonban így is részesedik a turizmus áldásaiból, hiszen a jelentős átmenő forgalom az éttermek előtt sorakozó gépkocsik számán is tetten érhető. Farkas László Nándor polgármester szerint számukra az idei nyár elsősorban a helyi közösségépítő programok sikeréről marad emlékezetes.

Fontosak ezek a rendezvények, hiszen ezek alkalmat adnak arra, hogy tovább erősítsük Szentgyörgy kisrégiós szerepét, s egyben nívós kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget nyújtsanak az itt élőknek. Rangos zenekarok, szólisták szórakoztatták a másfél ezres publikumot a falunapon, de hasonló érdeklődés nyilvánult meg a néptánc fesztivál iránt is. A helyi és két erdélyi csoport mellett felléptek testvértelepüléseink – Nagyida, Sepsigyentgyörgy  – együttesei, óriási elismerést aratva. Az ugyancsak emlékezetes augusztus 20-i ünnepi rendezvény kapcsán feltétlenül meg kell említeni, hogy folyamatban van egy történelmi emlékpark kialakítása – a forrást ehhez egy, a Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt pályázat biztosítja. Ennek keretében megtörténik a zöldterület rehabilitációja, szabadtéri színpad és sétány épül – elképzeléseink szerint közkedvelt találkozó tér alakulhat itt ki.

Folyamatban vannak, illetve hamarosan megkezdődnek más beruházásaink is: megújul a védőnői szolgálat munkahelye, teniszpályát építünk, s komoly tempóban dolgoznak a 76-os gyorsforgalmi út kivitelezői is. S ha már a közlekedésnél tartunk: a közelmúltban emlékeztünk meg arról, hogy százhuszonöt éve adták át a Balatonszentgyörgy – Somogyszob vasútvonalat. Ezen a szakaszon ugyan közel egy évtizede nem járnak már menetrendszerinti vonatok, a nosztalgiautazás mégis több száz érdeklődőt vonzott az érintett települések állomásain.

Visszatérve programjainkhoz: az év hátralévő részében is lesznek olyan rendezvényeink, melyekre a környékből is várjuk az érdeklődőket. Ezek közül feltétlenül kiemelésre méltó a székelyföldi magyarság helyzetével foglalkozó film bemutatása, melyen a rendező köszönti a közönséget, s így lehetőség nyílik párbeszédre, az alkotás folyamatának bemutatására is.

Balatonmáriafürdő: sikeres pályázatok, eredményes szezon

A nyári idegenforgalmi szezonra megvalósult a déli parti vasútvonal fejlesztése Balatonmáriafürdőn is – ezzel egyidőben korszerű vasúti megállóhelyek létesültek, zajvédő falak épültek. Galácz György polgármester szerint azonban ez csak az egyik, ám fontos tétel a település fejlesztésének történetében.

Az elmúlt évben pályázati forrásból megvalósult a központi fizető strand fejlesztése, mely az idei szezonban számos új szolgáltatással bővítette szolgáltatási színvonalát. A strandolók számára elérhetővé váltak olyan sportolási lehetőségek, mint a tenisz, streetball vagy a kézilabda a megépült multifunkciós sportpályán, valamint a balatoni panorámát csodálva igénybe vehették a kültéri fitnesz eszközöket is. A biztonságos strandolás jegyében korszerű értékmegőrző szekrényben tudták elhelyezni értékeiket vendégeink. A megvalósult szolgáltatásfejlesztésnek, a kismértékű jegyáremelésnek, illetve az időjárásnak köszönhetően a strand bevétele több mint 30 %-kal nőtt az előző évhez képest.

A Balatonmáriafürdőn elérhető nyolc strandon a vízminőség kifogástalan volt. A település keleti részén található strandokon meghosszabbított vízbejáró stégekkel biztosítottuk a biztonságos fürdőzés követelményeit.

A településen eltöltött vendégéjszakák száma több mint kétezerrel meghaladta a 2017-ben regisztrált adatokat. Növekedett a magánszálláshelyek száma, illetve az idegenforgalmi adóbevétel összege is több mint 5 millió forinttal meghaladta az elmúlt 10 év átlagát.

A Balatonmáriafürdőn megvalósult nyári programok június végétől augusztus közepéig minden hétvégén színvonalas produkciókkal várták a településre érkező vendégeinket. A település méltán híres produkciója a nagy hagyománynak örvendő „Mária Napok” 3 napos rendezvénye.

Pályázati forrásból zajlik a település belvízvédelmi rendszerének korszerűsítése, mely a nyertes TOP pályázatnak köszönhetően 312 millió forintos támogatással valósul meg, várhatóan 2019. április 30-ig. Szintén TOP pályázati konstrukcióban nyert közel hatvanmillió forint támogatásból valósult meg a védőnői rendelő felújítása, mellyel egy új, korszerű épületben folytatódhat a várandós anyukák és gyermekek gondozása – a projekt befejezése 2018. november vége.

Négy és fél millió forint összegű közművelődési érdekeltségnövelő támogatásban részesültünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton, melyből meglévő mobil színpadunkat bővítjük rendezvényeink magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében – a beszerzés várhatóan 2019. december végéig megtörténik.

Az Andrássy Mária Közösségi Ház egész évben színvonalas programokkal várja az érdeklődőket, illetve szintén pályázati támogatásnak köszönhetően a Digitális Jólét Program előnyeit is élvezhetik az odalátogatók, melyben eszközökhöz és tanulási alkalmakhoz is hozzájutott az önkormányzat.

Távlati terveink között szerepel a település fő utcájának, a Rákóczi utcának további rekonstrukciója: 2019-ben a közművek kiváltásával, majd az útfelület felújításával. A zagytéri területrészen – szintén pályázati forrásokat megcélozva – tervezzük az elkészült tervek alapján a sport- és szabadidő centrum kiépítését.

Balatonmáriafürdő mind pályázati eredményeit nézve, mind pedig idegenforgalmát tekintve jó évet zár 2018-ban.