Balatoni konferenciát rendeznek a Föld Napja alkalmából

Nyilvános Föld Napi Konferenciát rendez a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete április 24-én 10 órától Csopakon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Park villájában (Csopak, Kossuth u. 16.).

A szervezők a hirbalaton.hu-hoz eljuttatott meghívójukban ezt írják:

A XX. század közepétől az emberi tevékenység mértéke rohamosan nő, amelynek eredményeként a természet és minden, amit az emberek számára biztosít, egyre nagyobb veszélynek van kitéve.

Ahhoz, hogy változatos formáiban és funkcióiban meg lehessen őrizni a természetet, és az emberek számára méltányos otthont lehessen teremteni egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón, figyelembe kell venni a fejlesztési stratégiák, a gazdasági és üzleti modellek elkészítésénél, valamint az életmód megválasztásánál a tényt: csak egy bolygónk van, melynek természeti erőforrásai végesek.

A globális célokhoz több ponton is kapcsolódva, a Balaton régió fejlesztési koncepciója szerint: „A Balaton térsége az egyedülálló természetes környezetben, az egészséget és a fenntarthatóságot kiemelten kezelő, a környezetkímélő technológiák alkalmazásának széles körű elterjedését támogató és ennek következtében lakói és vendégei számára magas minőségű környezetet biztosító térséggé kíván válni.” (Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja 2014-2030)

A Föld Napja alkalmából rendezett konferencia célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a nemzetközi környezetvédelmi egyezményekről, a térségben megvalósuló természetvédelmi és földtani és kulturális örökségvédelmet szolgáló projektekről, programokról és a lehetséges társadalmi szerepvállalásról.

 

A tervezett Program:

9.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 – 10.10 Konferencia megnyitása és köszöntő

10.10 – 10.40 Közös környezetünk: a nemzetközi együttműködés és az egyezmények jelentősége – Dr. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár (SzIE), a Környezettud. Doktori Iskola oktatója (ELTE)

10.40 – 11.10 Víz Világ Fórumok Prof. Szöllősi-Nagy András, World Water Council alapító tag

11.10 – 11.50 KEHOP forrásból megvalósuló természetvédelmi projektek (gyepterületek hosszú távú megőrzése, Bakony–Balaton Geoparkban, a földtani örökség védelme, Natura 2000 területeket bemutató hálózat kialakítása, veszélyeztetett madárfajok és denevérfajok megőrzése) – Petróczi Imre, szakmai igazgatóhelyettes, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

11.50 – 12.10 Hévízi-tó Átfogó Tóvédelmi program – Hévíz Város Önkormányzata

12.10 – 12.20 Kérdések, hozzászólások

12.20 – 13.20 Ebéd

13.20 – 13.40 Természetvédelem és a társadalom – Miókovics Eszter, Nők a Balatonért Egyesület

13.40 – 14.00 Madárbarát programok bemutatása (madárbarát iskola / óvoda / kert –

környezeti nevelés) –  Kovács Gyula, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

14.00 – 14.20 Világörökségi kulturális és kultúrtáji helyszínek – Kálóczi Kálmán, kuratóriumi elnök, Balaton Világörökségéért Alapítvány

14.20 – 14.30 Kérdések, hozzászólások

(A rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.)