Ingatlannet.hu: a balatoni ingatlanpiac alakulása a járványhelyzetben

A balatoni ingatlanpiacra a koronavírus első és második hulláma is inkább drágulást hozott, mint áresést. A keresletet tekintve szintén változás állt be. Az Ingatlannet.hu készített egy elemzést a hirbalaton.hu-nak arról, milyen tendenciák jellemzik az árakat és a keresletet az üdülőrégióban.

 

Habár a járványidőszaktól, és az ezt kísérő gazdasági nehézségektől inkább az ingatlanpiaci árak csökkenését várnánk, a valóságban többnyire drágulás történt.

Az Ingatlannet.hu által vizsgált balatoni települések közül egyedül Tihanyban volt eszeveszett a drágulás. A település családi házainak a 2020. januári 610 ezer Ft/m²-es kínálati átlagára decemberre 890 ezer Ft/m²-re nőtt.

Balatonfüreden 640 ezer Ft/m²-ről 700 ezer Ft/m²-re emelték az eladók a családi házak kínálati átlagárait.

Ha nem is látványosan, de azért négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forinttal 560 ezer Ft/m²-re drágultak a családi házak Siófokon is.

Zamárdiban a házak év eleji és év végi átlagára semmit sem változott, mindkét hónapban 550 ezer Ft/m² volt.

A vizsgált települések közül Fonyódon csökkent enyhén a házak átlagára tavaly, méghozzá 320 ezer Ft/m²-ről 300 ezer Ft/m²-re.

 

 

 

A lakáspiac lelassult

A vizsgált balatoni települések 2020-as lakáspiaci árváltozására is vetett egy pillantást az Ingatlannet.hu. Ez esetben a legnagyobb mértékben a balatonfüredi téglalakások eladási ára drágult meg. Az így kialakult 1 millió 100 ezer Ft/m²-es decemberi átlagáruk a vizsgált települések között a legmagasabb. Balatonfüred mellett Siófokon is még az áremelkedő tendencia érvényesült 2020-ban. A siófoki téglalakások átlag 910 ezer Ft/m²-re drágultak.

Ahogy a családi házaknál, úgy a lakáspiacon is voltak kisebb mértékű áresések. Ilyen például Zamárdi és Fonyód, ahol átlagosan 5-8 százalékkal lettek olcsóbbak a téglaépítésű lakások. Így Zamárdiban 1 millió 100 ezer forintos, Fonyódon pedig 770 ezer forintos volt decemberben az átlagos négyzetméterár.

 

A Balaton nyugati partja volt népszerűbb

A járvány hatása nem egységesen érvényesült a Balaton partjain. A déli part települései közül például Siófokon, Zamárdiban, Fonyódon, Balatonlellén vagy Balatonszemesen körülbelül 80 százalékkal csökkent a nyaralók iránti érdeklődés tavaly tavasszal. Ezzel ellentétben a Balaton nyugati és északi részén – Keszthely és Tapolca vonzáskörzetében – nem volt jelentős változás a keresleti oldalon. Keszthelyen a nyaralókat, Tapolcán a kisebb értékű építési telkeket keresték inkább befektetési szándékkal vásárlók. Itt tehát a járvány miatt nem esett vissza a vásárlói kedv.

 

Mi jöhet 2021-ben?

A koronavírusnak nem sikerült drasztikusan lelassítania az ingatlanpiacot és valószínűleg már nem is fogja. Sőt, az állami támogatások (például CSOK igénylésével illetékmentesség új és használt lakás vásárlására) inkább új lendületet adhatnak az áraknak és a keresletnek is. A 2021-es jóslatok szerint az állami támogatások mellett az idei évben a koronavírus hatására hatályba lépett kormányrendeletek lendíthetnek az ingatlanpiac jelenlegi helyzetén. A Balaton környéki ingatlanpiacon az Ingatlannet.hu várakozásai szerint idén, hasonlóan a 2020-as évhez,  mérsékelt áremelkedésre, és helyenként árcsökkenésre is lehet számítani.