Balatoni heyszínek is csatlakoztak a XI. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjéhez

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva idén április 5. és 7. között tartják a XI. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. Más helyszínek mellett Pécselyen, Keszthelyen és Lesencefaluban is várják az érdeklődőket. 

A rendezvényhez közel ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott kézműves programokkal az ország minden tájáról, hogy a nagyszabású programsorozat három napján a mesterek a kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat – írja a turizmus.com.

Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg.

A kézműves mesterségek között a látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, a hímzést, csuhé, szalma gyékény-fonást, a nemezelést, bőrművességet, a kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést, készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből vagy üvegből, de fából esztergált játékokat is.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.

A rendezvény idei mottója: „Kis ujjak, szakértő kezek” – Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy idén külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő, több száz éves szellemi és gyakorlati tudás átadása, ami egyben az egyes kézműves szakmák tovább élésének a záloga.A rendezvény célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére, a tudásátadás fontosságára, másrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei és amelyek folyamatosan várják a népi kultúra iránt érdeklődőket programjaikkal.