Balatoni gourmet fesztivál Veszprémben

A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása, ahol nemzetközi kitekintés mellett a térség és az ország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómia jelene, lehetséges fejlődési útjai állnak a középpontban – írja a streetkitchen.hu.

 

Balaton Wine & Gourmet szeptember 29. és október 2. között rendezik megés nem csupán egy fesztivál, hanem a helyi, a térségbeli, a hazai és a nemzetközi kulináris színtér szereplőinek és az érdeklődő látogatóknak egyfajta találkozási pontja is. Egy izgalmas vásár, ahol a térség gasztronómiája és a világ konyhaművészetében és borkészítésében kiemelkedő nemzetek egyaránt bemutatkoznak.

A fesztivált a város egyik legszebb részén, a Veszprémvölgyben tartják meg, ráadásul a völgyben található jezsuita kolostor tere is szerepet kap. Itt például többek között gasztrofotó kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők, de több vacsorát is rendeznek. Az önmagában is kirándulásra, családi sétákra csábító zöldterület tökéletes választás, hogy néhány napig élettel teli találkozóhellyé váljon a gasztronómia iránt érdeklődők számára.

veszprem-nyito

Veszprém (Fotó: Shutterstock)

 

Bár a fesztivál a magyar bor és gasztronómia ünnepe, képviseltetik magukat a környékbeli régiók is, mint például Szlovénia. Emellett két jeles díszvendég is lesz: Spanyolország és Japán, melyeknek konyhájával közelebbről is megismerkedhetnek a vendégek. Lesz szaké, cava és sushi kóstoló, valamint ötfogásos japán és spanyol vacsora is.

A fesztivál egyszerre kínál remek italokat, kitűnő ételeket, valamint közösségi élményt és szakmai tudást. Az esemény hagyományteremtő jelleggel minden év szeptemberében, annak utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, csütörtökön szakmai nappal, péntektől vasárnapig bárki által látogatható rendezvényként. A négy nap alatt közel 50 programon vehetnek részt az érdeklődők, melyek közül több ingyenes is.

Külön érdekessége a fesztiválnak, hogy bár főszereplő a bor, igen nagy hangsúlyt helyeznek a gyerekkel érkező családokra is. Őket három napon keresztül egész nap ingyenes gasztronómiai workshopokkal várják. A workshopokat Kalas Györgyi, több gyerekeknek szóló gasztronómiai könyv szerzője, a Street Kitchen újságírója tartja. A fesztivál két díszendégére reflektálva a gyerekek megtanulhatják a spanyol gazpacho és a japán sushi készítésének rejtelmeit is. A programokra itt lehet regisztrálni.