Balatoni földek is felkerültek az állami által meghirdetett területek listájára

Október 21-ig lehet vételi ajánlatot tenni az állam által meghirdetett 9600 hektárra.  A listában többek között balatonfüredi, siófoki, balatonvilágosi és zánkai hektárokat is hirdetnek. Az agrártárca szerint azokat a három hektárnál kisebb, illetve 3–10 hektár közötti földdarabokat adják el internetes módon, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy az állam hasznosítani tudja.

E hét elejétől lehet arra a mintegy 1400 földterületre vételi ajánlatot benyújtani, amelyre nincs szüksége az államnak, illetve művelése gazdaságtalan lenne. Ezek mérete 3–10 hektár között változik, összesített területe 7300 hektár – adta hírül a Szabadföld.

Továbbá 4800 parcella – összesen 2300 hektár – is eladó, ezek mérete három hektár alatti. A föld­értékesítési program meglehetősen szabad teret enged, ugyanis e földeket bárki megveheti, nem kell földműves minősítéssel rendelkeznie. Ezt a nemrégiben módosított jogszabály azért engedi meg, mert a cél az osztatlan közös tulajdonok gyors felszámolása.

Balatoni hektárok a listán

Az értékesítésre meghirdetett területek listájában a hirbalaton.hu talált Veszprém megyében Balatonfüredhez, Balatoncsicsóhoz valamint Zánkához tartozó külterületi földet. Somogyban több siófoki,  balatonendrédi,  balatonkeresztúri területet hirdetnek, de találni a listában Balatonszabadihoz, Balatonszentgyörgyhöz, Balatonújlakhoz és Balatonvilágoshoz tartozó földeket is.

A pályázás egyszerű, az ügyfélkapus regisztrációt követően licitálni sem kell, csak az adott földterületet megnevezni és az árajánlatot elektronikus úton megtenni. Az egy hektárnál kisebb területek értékbecslését az állam fizeti.

Az értékesítésre meghirdetett földek listája a www.nfk.gov.hu dokumentumtárában, vagy ide kattintva  érhető el, továbbá a települések önkormányzatainak honlapján is közzéteszik.