Balatoni diákmunka – lehet jól is csinálni

Sok fiatalnak jól jön a nyári pénzkereseti lehetőség, a balatoni éttermek többségében, kölcsönzőkben, boltban jó eséllyel találnak is munkát a dolgozni szándékozók. Nem mindegy azonban, hogy életre szóló kellemes, vagy éppen elborzasztó tapasztalatot szereznek. A Füred kapitány és barátai elnevezésű formáció most kampányt indított azért, hogy az idén első munkájukat kereső diákok kedvét ne vegyék el attól, hogy később is dolgozzanak.

A kampányban nemzetközi játékgyártókkal és a balatoni turizmusban fontos szerepet betöltő cégekkel, önkormányzatokkal, strandokkal működnek együtt.

– Mi olyan munkahelyeket kreáltunk, ahol minimálisra próbáljuk csökkenteni a stresszt azok számára, akik idén első alkalommal szeretnének nyári munkát vállalni – mondta Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

Végre egy jó álláshirdetés:

Tavaly sokat kiabált veled a főnök? Nem adtak értelmes munkát? Nem volt biztos, hogy kifizetik a béredet? Idén keress nyugodtabb és biztosabb nyári állást! Főként olyan 16-19 éves diákokat várunk a munkára, akik idén első-második alkalommal szeretnének dolgozni és “csak ” bele szeretnének kóstolni a munka világába, 4 -6 órában,  egy-két heten át.  Ha bizonytalan vagy abban, hogyan kell tárgyalni egy állásról, kérd meg szüleidet, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot, szívesen tájékoztatjuk őket is.  Helyszín: Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Siófok. Bérezés: teljesítményed alapján!   Bővebb információ: 70 332 1300-as számon lehet kérni.

Az állást, egy balatonfüredi játék és csokibolt hirdette meg, Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport segítségével. A nyári állás ugyanis fontos szerepet tölthet be a fiatalok életében. Éppen ezért nem mindegy, hogyan bánnak velük a vállalkozások tulajdonosai. A nyári munka keretén belül, a diákok megismerhetik a felnőttek világát, újabb szocializációs lehetőség. Megismerik a pénz, a munka értékét.

Ezért nagy a stressz a turizmusban

A munkaerőhiány miatt már egyre kevésbé várnak el munkatapasztalatot a munkaadók. – írta a szakszervezetek.hu oldala. A balatoni állásokra napi 10-12 óra munka a jellemző, és nemhogy szabadságra nem mehet a munkás ilyenkor, de szabadnapot is alig kap majd a csúcsszezon alatt. A lap azt is kiemeli, hogy bérezés még mindig köszönő viszonyban sincs az Ausztriában megfizetett összeggel.

Ennyit lehet keresni

A nyilvános hirdetéseket böngészve, illetve szakmai információink alapján egy pincér 600-650 forintot, egy szakács 450-500 forintot, a kisegítő személyzet pedig 250-300 forintot kap óránként. Amennyiben 12 órát dolgoznak minden nap, és egy héten csak egy szabad nap jut nekik, akkor kiszámolható, hogy

  • pincérként 203 ezer,
  • szakácsként 156 ezer,
  • mosogatóként pedig 94 ezer forintot lehet keresni havonta.

Egy csúszdafelügyelő napi bére négy és ötezer forint között mozog, ami még havi 5 pihenőnappal számolva sem haladja meg a havi 130 ezer forintot. Az úszómesterek egy ezressel többet visznek haza naponta, így havi bérük 156 ezer forint körül alakul. A legrosszabbul minden esetre a kisegítő személyzet és a beengedő hostessek járnak: nekik havi 90 ezer forint nettó fizetéssel kell beérni, igaz, ezért cserébe több