BalatonHelp a díjátadón és BalatonHelp a viharban (vizimentok.hu)

Vasárnap délután ünnepélyes keretek között zárult le a 2019. ÉVI J/24, MELGES 24 és 8M ONE DESIGN Országos Bajnokság. Három kategóriában, harmincnégy egység, négy napon át versenyzett a magyar bajnoki címekért. Az Országos Bajnokság névadó szponzora a BalatonHelp volt. A BalatonHelp szolgáltatás a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által életre hívott rendszer, amely a Balatonon vízi járművel közlekedőknek kínál biztonságos és kiszámítható segítségnyújtását.

A versenynapok alatt voltak izgalmas pillanatok, várakozással teli időszakok, jó hangulatú közös étkezések nagy beszélgetések, és persze a baráti, versenytársi viccelődésekből sem volt hiány – írja a vizimentok.hu.

A díjátadón a bajnoki címek és érmek mellett minden dobogós csapat BalatonHelp előfizetést kapott ajándékba, emellett a kategóriák győztesei Téli Regatta nevezési csomaggal, valamint egy ebédmeghívással – mely a balatonlellei BL Yacht Clubba szól – is gazdagodtak a verseny főszponzora, a BalatonHelp jóvoltából.  A BalatonHelp ingyenesen letölthető applikációja vészhelyzet esetén egy gyorsan és könnyen használható segélyhívó rendszer.

A vizimentok.hu oldal megosztott egy levelet is, melyben egy bajba került vitorlázó azt írja le, hogy a pénteki viharban miként vizsgázott ismét élesben a rendszer.  A levelet az alábbiakban a hirbalaton.hu is közli:

„Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretnék köszönetet mondani a Balatonhelp alkalmazásért és a szolgálatukért, amit nap, mint nap nyújtanak a Balatonon. Pénteken délután Keneséről egy hobbivitorlázásra szerelt, öregebb 420-as vitorlást vittem át vízen Almádiba. Legénységem egy 15 éves lányból és egy 11 éves fiúból állt, nem voltak teljesen tapasztalatlan vitorlázók ők sem. Eleinte erősebb néha teljesen leálló északnyugati szélben vitorláztunk, vagy eveztünk, és már körülbelül 800 méterre voltunk a célunktól, amikor mancsaftom hátranézve mutatja, hogy milyen jó kis szélcsík közeledik. Megvolt a szélváltó, erősebb háromnegyedszélben elkezdtünk száguldani a kikötő felé. Pár perc múlva megdöbbenve tapasztaltuk, hogy elkezdett esni az eső, és fölöttünk egy komoly zivatarfelhő tornyosul, aminek 10 perce még nyoma sem volt, és viharjelzés is csak elsőfokú volt még (azt folyamatosan figyeltük, mivel az egyik almádi viharjelző volt a célunknak belőve). A szél elkezdett erősödni, és már nekiálltunk lehúzni a nagyvitorlát, hogy biztonságosabb legyen a partközeli manőverezés, amikor egy ráfújásnál a hajó elkezdett felfutni, és kitörött a kormánylapátunk. Ezután egy fél percig még próbálkoztam az orrvitorla túlhúzásával való kormányzással, azonban felborultunk és az árbóc lefúrt az iszapba. Ekkor már bőven voltak 100 km/h-t megközelítő ráfújások is, és az eső is porzott a vízen, ezért a gyerekeket a hajó szélárnyékába küldtem, hogy biztosan kapjanak levegőt. Én a svertbe kapaszkodva a hajó szélén állva tudtam a Balatonhelpen keresztül értesíteni a vízimentőket, akik egy percen belül vissza is hívtak, és a telefonba olyan hangerővel beszélt az diszpécser, hogy az amúgy gyenge hangerejű hangszórón, és tokon keresztül is a vihar zajai közt könnyedén értettem, hogy mit kérdez. Nagy szerencsénkre a Vízirendészet egy hajója pár száz méterre volt tőlünk a bejelentéskor, ezért 30 másodperccel azután, hogy megkapták rádión az értesítést, már láttak is minket, és mire kihúztak minket a vízből, a Rupert is a helyszínen volt. A vízirendőrök segítségével mi is és a hajó is partra jutottunk, és felmértük, hogy szerencsére a hajó is viszonylag kevés sérülést szenvedett. Szeretnék köszönetet mondani a mentésben részt vevő összes embernek, illetve a Balatonhelp ötletgazdáinak és üzemeltetőinek is, egy fantasztikusan jól összehangolt és profi mentésben részesültünk, örülök, hogy ilyen emberek vigyáznak ránk a Balatonon!
Köszönettel:
Göncz Bertalan”