Balatonfűzfőn is feloszlott a képviselőtestület (veol.hu)

Feloszlatta magát Balatonfűzfő önkormányzatának képviselő testülete, így 90 napon belül időközi választást tartanak majd. Ezen új képviselő-testületet és új polgármestert is választ majd a lakosság. Az új testület megalakulásáig, illetve az új polgármester hivatalba lépéséig a jelenlegi testület és a polgármester viszi tovább a városigazgatás feladatait.

A csütörtöki rendkívüli ülés első napirendi pontjaként döntött a Balatonfűzfői Önkormányzat képviselő testülete saját feloszlatásáról. A szavazást másfél órás eszmecsere előzte meg, ahol vita legfeljebb abban volt a képviselők között, hogy ki, hogy emlékszik vissza egy-egy eseményre – tudósít a veol.hu.

Már a napirendi pontok megszavazása előtt Szanyi Szilvia polgármester és több képviselő is kifejtette, véleménye szerint hogyan jutott idáig a helyzet. Gyakorlatilag a nyolc hónappal ezelőtti alakuló ülésig mentek vissza a tagok, különböző szituációkban elszenvedett sérelmeiket emlegették fel. A személyeskedésektől sem mentes vita egy pontján, még a művelődési ház vezetőjét is asztalhoz ültették, és megkérték, hogy idézzen fel egy korábbi eseményt, hogy történt valójában.

Bár az tíz perc után látszott, hogy ezt a helyzetet itt nem lehet feloldani, közel másfél órán keresztül folyt az egymásra mutogatás. Ennek végül az vetett véget, hogy Lajkó Frigyes alpolgármester ügyrendi szavazást kért. A név szerinti szavazáson Erdősi Gábor, Gál Andrea, Soós Gábor és Marton Béla a testület feloszlatása mellett, míg Szanyi Szilvia, Keil Norbert és Lajkó Frigyes a feloszlatás ellen foglalt állást. Így 4:3 arányban megszavazták, hogy a testület feloszlassa magát.

“Sajnos így nem lehetett dolgozni. Bár azt mondtam, hogy bárkivel együtt tudok dolgozni, sajnos tévedtem: csak azokkal tudok, akik ezt maguk is akarják, akik szeretnének velem együttműködni. A képviselőtestület két tagja mindenben segített, négyen viszont mindenben akadályoztak. Indulni fogok az időközi választáson, de meg fogom keresni azokat, akik segíteni fognak megvalósítani azt a programot, amire a választók igent mondtak”

– értékelte Szanyi Szilvia polgármester a csütörtöki rendkívüli ülést.

A napokban Balatonszepezden is feloszlott a képviselőtestület, négy igen, egy nem ellenében szavazták meg a képviselők. A településen időközi választást írnak ki, az új polgármester és a testület hivatalba lépéséig a jelenlegi elöljáró és képviselők maradnak.

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt, a héten bejelentette lemondását Balatonszemes polgármestere. Szomorú Szilárd Facebook oldalán jelentette be döntését azzal indokolva, hogy nem támogathatja azt, hogy a települést egyes személyek állandóan lejáratni kívánják mindenki előtt, ugyanakkor semmiképpen sem szeretne a fejlődés útjába állni.