Balatonfüredi a Borászok Borásza 2019-ben (balatonfured.hu)

Maguk a borászok választották meg, ki közülük a legjobb. A szavazatok alapján idén a balatonfüredi Figula Mihály a Borászok Borásza. A április utolsó hétvégéjén rendezett nagyszabású díjátadó gálavacsora keretein belül tizenharmadik alkalommal adták át a rangos díjat – adta hírül Balatonfüred honlapja.

A Borászok Borászai egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet elküldtek a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához.
A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd közös megegyezéssel véglegesítették az 50 legjobb magyar borász nevét. Ők aztán újra szavaztak, így alakult ki az az öt fős lista, amelyre a végső szavazáson lehetett voksolni.

Végül az Áts Károly (Grand Tokaj Zrt.), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok), Figula Mihály (Figula Wines), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet) és Maurer Oszkár (Maurer Pincészet) közül a balatonfüredi borász, Figula Mihály lett a Borászok Borásza.

(Fotó: balatonfured.hu)29

Íme Figula Mihály beszéde:
“Tesszük a dolgunkat, úgy tűnik, ez tetszik az embereknek. Hogy mi ennek a végpontja, azt nem tudjuk, minden nap csak egy állapot. Mi sose vagyunk elégedettek. Borzasztóan megtisztelő ez a díj, ilyen környezetben, ilyen kollégákkal. Annyit tudok ígérni nektek, nagyon komolyan vesszük továbbra is a dolgunkat, aki minket ismer, tudja, a nap 24 órájában mind a 17 kollégával a maximumra törekszünk.
Mindenkinek szeretném megköszönni, mert 2008-ban, édesapám halálakor erősen billegett a léc. Rengeteg segítséget kaptam a borászoktól, akik közül valaki véletlenül mindig felénk autózott, és ha már ott járt, megnézte, minden rendben van-e. Ez tényleg egy közösség, amit csak azok éreznek, értenek, akik benne élnek. A neheze most jön, meg kell felelni a díjnak. Mi megpróbáljuk. Még egyszer köszönöm!”

A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést a legtöbb szavazatot kapott borász nyeri. A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár. (Forrás: borászok borásza)