Balatonfüred: perlik az önkormányzatot a görög falu tulajdonosai (24.hu)

Szürke, hideg napon találkoztak a 24.hu újságírói néhány elkeseredett ingatlantulajdonossal. A füredi görög falu mostanság már nyáron sem nyújt szép látványt, de a tél végén még lehangolóbb. Repedések a falakon, omló vakolat, elhanyagolt épületek. Persze vannak kivételek. Jó néhány tulajdonos rendben tartotta az ingatlanát, de az összkép elkeserítő.

(Fotó: Farkas Norbert / 24.HU)

Elátkozott projekt volt ez mindig is – erről Budapesten beszélgettünk Gyurkovics Bélával, aki a kezdetektől végigkísérte a beruházást, a Görög Falu Kft. korábbi ügyvezetője is volt, sok ingatlant értékesített itt, és több üzletet is tulajdonol.

1994-ben az önkormányzat meghirdette a Huray piac bezárását, és bejelentette, hogy a Fürdő utca és a 71-es út sarkán egy héthektáros területen bevásárlóközpontot építenek, ehhez kerestek és találtak is egy beruházót. Ekkor még szó sem volt görög faluról. Az akkori jegyző és a polgármester is azt ígérte, hogy Balatonfürednek ez lesz az egyetlen bevásárlóközpontja, és határozat született arról, hogy egy kilométeres körzetben semmilyen áruház nem épülhet. Ezen információk birtokában döntött arról Gyurkovics és a Huray piacról több vállalkozó, hogy üzleteket vesz.

Akkor, 1994-ben, 1995-ben egy 20 négyzetméteres kereskedelmi egység 3,6–3,8 millió forintba került a területen. Ebben az időben a II. kerületben, a Törökvészi úton egy 50-60 négyzetméter körüli lakást lehetett volna vásárolni ennyi pénzért. Balatonfüred ezen részének árai egyébként mindig a Rózsadomb áraival vetekedtek, és ez ma is így van.

1995-ben Gyurkovics elmondása szerint aztán „hírek jöttek az önkormányzat felől arról, hogy nem zárják be a Huray piacot. Így a kereskedők nagy része maradt a biztos bevételt jelentő helyen, a beruházás abbamaradt, a beruházó cég pedig ellehetetlenült”. 1996-ban a területen már tulajdonnal bíró vállalkozók céget alapítottak, a kft.-nek Gyurkovics lett az ügyvezetője.

1998-ban Pálfy Sándor lett Füred új vezetője. A frissen megválasztott polgármester pedig már tényként közölte, hogy a Huray piacot nem zárják be. A döntés miatt teljesen leállt a kereskedelmi egységek értékesítése, a magántulajdonosok állagmegóvás miatt folyamatosan költöttek az ingatlanra, próbáltak befektetőt találni, hitelt felvenni, de igazából évekig nem mentek előre a dolgok. Az a nagyjából 70 kereskedő, aki üzlethelyiséget vásárolt, nem tudta, hogyan tovább. Gyurkovics Béla négy ingatlant vett a területen. „Én voltam a legjobban kitéve annak, hogy pénzt veszítek” – emlékezett vissza a közel 30 évvel ezelőtti történésekre.

2002-ben a fideszes Bóka István lett a település polgármestere, Gyurkovics Béla régóta ismeri őt. Kifejezetten jó volt a viszony közöttük, „sokat segített a görög falu ügyében, ő is látta, hogy ezt a beruházást be kell fejezni, nem lehet így hagyni”. 2003-ban jött képbe a Masped-csoport, amely vállalta, hogy befejezi a beruházást, a meglévő tulajdonosoktól több pénzt nem kér, ennek fejében pedig a Görög Falu Kft. az el nem adott ingatlanvagyont átadja.

A Masped betartotta a szavát, 2005-ben befejezte a beruházást, Gyurkovics Béla pedig értékesítési igazgató lett. Ugyanebben az évben egy 20 négyzetméteres üzlet ára 10–12 millió forint volt. Viszonylag sok üzletet eladtak, értékesítették az összes vendéglőt, egy bár 110 millióért talált gazdára, a szupermarketet pedig külföldi befektetők vásárolták meg 450 millió forintért. Beindult a beruházás, és a projektnek szép lassan értéke lett. Viszont jöttek az újabb akadályok: egymás után nyíltak meg az üzletek a görög falu közelében, előbb a Spar, majd a Tesco, végül az Aldi. Ezek teljesen alávágtak a projektnek, a kereskedők nem látták értelmét a nyitásnak.

Ezek a kiskereskedők olyan portékákat árultak, amit ezekben a közértekben is meg lehet vásárolni, vagyis rontották a kereskedők megélhetési lehetőségét. Leegyszerűsítve: akik itt üzletet vásároltak, azok be lettek csapva. Az önkormányzat nem tartotta be a szavát, függetlenül attól, hogy ki volt a polgármester.

2005 és 2015 között azért, ha nehezen is, de működött a görög falu. Az üzletek körülbelül fele nyitva volt, a többi kiadásra, eladásra várt. Az eredeti tervekkel ellentétben viszont a terület egyre inkább bulinegyeddé vált, ahol diszkók és bárok üzemeltek. Az önkormányzatnak ez szúrta a szemét. Az Építészfórum korábbi cikke szerint a polgármester határozottan a bontás és a terület újrahasznosítása, egy lakópark kialakítása pártjára állt, de ez a felmérések szerint akkor nem egyezett a fürediek többségének véleményével. A park üzemeltetését átvevő S.D. Park Üzemeltető Kft. viszont a korábbiaknál is nagyobb bulikat és koncerteket tervezett a területre. A falu 2011-től Sun City néven futott, folyamatossá vált a küzdelem az üzemeltető és az önkormányzat között. Bóka polgármester kiállt az álláspontja mellett, hogy a bulinegyed, amely általában csak egy éjszakára vonz vendégeket a városba, nem szolgálja sem a füredi lakosok, sem a többi nyaraló érdekeit.

Motelként is hasznosították a terület egy részét, a Masped nagyjából 40 ingatlanát átminősítette az önkormányzat kereskedelmi egységből szálláshellyé. Miután üzletként a bevásárlóközpont és a közértek miatt már nem tudták használni a magántulajdonosok az ingatlanjaikat, sokan szerették volna ezeket – a Maspedhez hasonlóan – szálláshellyé minősíteni. Erre viszont – néhány kivételtől eltekintve – nem kaptak engedélyt. Kérdezték, hogy ha a Maspednek engedik, akkor nekik miért nem, de érdemi választ nem kaptak.

Az újabb fordulópont 2015–2016 környékére tehető. Ebben az időszakban az önkormányzat 41 százalékos tulajdonrészt vásárolt a külföldi befektetőtől. Gyurkovics Béla szerint habár eddig is rögös volt a görög falu útja, a mélyrepülés csak ekkor kezdődött.

….

(Fotó: Farkas Norbert/ 24.HU)

Az önkormányzat egy korábbi közleményében úgy fogalmazott: egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk itt kialakítani szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval.

(Fotó: Farkas Norbert/ 24.HU)
.
A teljes cikk ITT olvasható.