Balatonalmádiból indult az Oscar-jelölt zeneszerző (veol.hu)

Pacsay Attila Balatonalmádiban nőtt fel, ahol meghatározó világlátást kapott a helyi általános iskolában.

Pályájáról, a filmzeneszerzésről és a külföldi karrier esélyeiről is beszélt Pacsay Attila a Nők a Balatonért Egyesület (NaBE) almádi csoportjának napokban tartott rendezvényén. A csoport idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ez alkalomból a szervezet egy-egy tagja a városhoz kötődő személyekkel beszélget a meghívott életútjáról és munkájáról. A februárban indult sorozat vendégei között volt már Csányi Vilmos etológus és Freund Tamás agykutató is, a napokban pedig Pacsay Attila zeneszerzővel beszélgetett Dallos Zsuzsa, a NaBE helyi tagja.

Pacsay attila zeneszerző Balatonalmádiban nőtt fel, ahogy felidézte, egy nagyon színes évfolyam tagjaként meghatározó világlátást kapott az általános iskolában. Mint mondta, már tízéves korában tudta, hogy zeneszerző szeretne lenni, és bár gyermekkorában kis híján abbahagyta a zenélést, felső tagozatosként elköteleződött a muzsika mellett. Általános iskolásként jazzrajongó lett, a győri konzervatórium elvégzése után a Budapesti Zeneakadémián végzett zeneszerzés szakon Petrovics Emil tanítványaként. A diploma megszerzése után tizenkét évig tanított, azóta a zeneszerzési munkák miatt csak óraadóként tart egy-egy kurzust az egyetemen.

– A szakmánkban a többség nem tud megélni a zeneszerzésből, ezért iskolákban, konzervatóriumokban vagy egyetemen oktatnak zeneelméletet vagy zenetörténetet – magyarázta.

A cikk folytatása itt.