Balatonalmádi: gyerekorvosok kénytelenek felnőttügyeletet vállalni (index.hu)

Balatonalmádiban az elmúlt hónapokban komoly problémák alakultak ki az orvosi ügyelet ellátása körül. Bár az Egészségház és az orvosok egy része közötti vita kedden az utolsó pillanatban megegyezéssel zárult, az ott történtek egyáltalán nem tekinthetők egyedinek. Számos település küzd hasonló problémával, a dolgok hátterében az orvoshiány áll. Vajon felelősséggel beosztható-e egy gyerekorvos felnőttügyeletbe, és meddig terjed az orvos kötelezettsége, ha közben az ügyeleti díjait nem fizetik ki neki?


Május 4-én balatonalmádi Egészségház ügyeleti rendelőjének ajtaján furcsa feliratot olvashattak a betegek:

“Tisztelt Páciensek! A mai napon X.Y. ügyeletes orvos nem vette fel az ügyeleti szolgálatot. Legközelebbi orvosi ellátás Veszprém Cholnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály.”

Az orvost név szerint megszégyeníteni akaró és a helyzetért őt okoló feliratot az Egészségház vezetése függesztette ki az ajtóra. A felirat mellett nem sokkal később egy másik A4-es lap jelent meg, ami egészen más megvilágításba helyezte az ügyet.

Ez egy korábbi keltezésű, április 17-i hivatalos levél volt, amelyet három, ügyeletet ellátó gyermekorvos írt az Egészségház vezetőjének. A levél szerint miután az Egészségház vezetője elzárkózik egy új feltételekről szóló szerződés aláírásától, illetve az orvosoknak a korábbi ügyeleti díjakat nem fizették ki, érvényes szerződés hiányában ők május elsejétől nem vesznek részt az ügyeleti szolgálatban. A levél tanúsága szerint ezt időben jelezték a vezetőnek.

 

A gyerekorvosok nem akartak felnőtt ügyeletet vállalni

A vita azon tört ki, hogy a balatonalmádi gyermekorvosokat felnőttügyeletbe is beosztották, a gyermekorvosok pedig ezt elfogadhatatlannak tartották. Nem kényelmi szempontból, hanem azért, mert nem tudtak és nem akartak felelősséget vállalni a kompetenciájukba nem tartozó esetekért. Az index.hu kereste az egyik érintett orvost, de ő arra hivatkozva, hogy kedden megegyezés született, nem kívánt nyilatkozni.

Komoly előírások vannak arra, hogy egy-egy településen milyen beosztásban, hány orvossal kell megoldani a háziorvosi ügyeletet. Miután a környéken nincs elég felnőttekkel foglalkozó orvos, Balatonalmádiban ezt csak a házi gyermekorvosok bevonásával tudták megvalósítani. „Darabra” tehát megvoltak az orvosok, valaki mindig ült az ügyeleti szobában, más kérdés, hogy milyen felkészültséggel.

Ezt a problémát Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke érzékeltette az Indexnek. A gyermekorvosok is elvégzik az orvosi egyetemet, ahol felnőtt betegeken is szereznek valamilyen gyakorlatot, a későbbi munkájuk azonban nagyon eltér ettől. A gyermekorvosoknak a felnőttorvoslásban, a felnőttbetegségek tüneteinek felismerésében érthető okokból kevesebb a tapasztalatuk. Itt viszont ügyeletet kell ellátniuk, ahová akár súlyos vagy később súlyossá váló panaszokkal is érkezhetnek felnőttek: „Lehet, hogy infarktusos beteget egy gyermekorvos utoljára 20-30 évvel ezelőtt látott az egyetemi gyakorlatán.”

A cikk folytatása itt olvasható.