Balatonakali: eladó a polgármesteri hivatal

Eladó Balatonakali polgármesteri hivatala. A település második éve árulja a partközeli, 890 négyzetméteres polgármesteri hivatalát nettó 223 millió forintos áron, ami az elrugaszkodott balatoni ingatlanárak mellett egyre piacképesebbnek számít és egyre több érdeklődőt vonz, de még nem érkezett meg az igazi vevő – számolt be Koncz Imre polgármester a hibalaton.hu-nak.

Egyértelműen turisztikai befektetőre vár a település. Leginkább arra, hogy az egykori vállalati üdülő adottságait jobban kiaknázva szálláshelyként, illetve egészségügyi intézményként, netán idősek otthonaként fejlesszék és működtessék tovább – mondta a polgármester.

Hozzátette, a 700 lakosú kistelepülésnek nincs elég pénze az épület kihasználására, felesleges luxus hivatalként működtetni, ezért egy kisebb, jóval olcsóbb fenntartású épületet terveznek megépíttetni, amelynek árát a régi eladásából fedeznék.

 

Egykor vállalati majd nyugdíjpénztári üdülő volt

A szomszédos kisebb földterületekkel együtt nettó 260 millió forintba kerül a több mint 6 ezer négyzetméteren elterülő ingatlan-együttes, de ha valakinek elég a polgármesteri hivatal és a 3200 négyzetméteres telke, az nettó 223 millió forintért juthat hozzá. A 9 szobás, vasút mellett fekvő központi nagyépület 150 méterre van a strandtól, a területén további 4 apartmannal. (A szomszédos, önálló helyrajzi számmal rendelkező három kisebb telken több kisebb, részben leromlott műszaki állapotú épület található.)

Az értékes, ám felújításra váró ingatlan valamikor egy veszprémi vállalat, majd a honvédség nyugdíjpénztárának üdülőjeként működött. A tulajdonjogát az önkormányzat 2007-ben szerezte meg egy közbeszerzési eljárás során, ezután lett belőle polgármesteri hivatal, ami hamarosan elvesztette önállósságát a közigazgatás átszervezése miatt. (Az akali hivatal ezt követően a tihanyi önkormányzat egyik kirendeltségévé vált csökkentett dolgozói létszámmal.) Azóta vált luxussá és költségessé a hivatal működtetése a volt üdülő-komplexumban.

 

A település nem jutott forráshoz a tervei megvalósításához

Többféle terv is született arra, miként tudnák jobban kiaknázni az épületek és a terület adottságait, de a szükséges fejlesztésekhez Balatonakali nem rendelkezett kellő önerővel, pályázati forrást, vagy befektetőt pedig több év alatt sem sikerült szerezni – Koncz Imre beszámolója szerint.

Miután kiderült, hogy az új fejlesztési ciklusban sem lesz esély támogatáshoz jutni az egészségturisztikai  tervek megvalósításához, a testület 2016 végén döntött úgy, hogy értékesíti az ingatlant. A döntéssel a lakosság is egyetértett.

Az új hivatal – amelynek várhatóan 2018 végéig meglesz az építési engedélye – a település központjában épülne meg az orvosi rendelő és a művelődési ház szomszédságában.

 

Profikat is bevontak az értékesítésbe

Balatonakali a polgármesteri hivatalát először nettó 310 millió forintért hirdette meg, majd az eredménytelen kiírás után tavaly engedtek az árból, és azon idén sem változtattak. „Az értékesítésbe az elmúlt hónapokban profi ingatlankereskedő cégeket is bevontunk, hozzák is egyre az érdeklődőket, akik között akadt már komolyabb is, de a szerződéskötésig még nem jutottunk” – mondta a polgármester.

Így aztán továbbra is eladó Balatonakali polgármesteri hivatala, amely tulajdonosváltása esetén is legalább egy évig, az új felépüléséig hivatalként kell működjön tovább – az értékesítési feltételek szerint.