Balaton: visszaállt a 120 centis vízszint, a víz 20 fokos

Az elmúlt napok esőzéseinek hatására egy centiméternyit nőtt, mára ismét 120 centiméterre emelkedett a Balaton átlagos vízállása – a vizugy.hu adatai szerint. Ez (+/- 5 százalék) amúgy a júniustól őszig érvényes szabályozási vízszintmaximuma a tónak. A Sió-zsilip zárva. A víz Siófoknál reggel 20 Celsius fokos volt. Ma az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 25, a késő esti 19 fok körül alakul – a met.hu előrejelzései szeint.

A Balaton átlagos vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

 

A met.hu közlése szerint június 2.-án a Balaton nyugati felében jellemzően gyenge (2-10 km/h), időnként mérsékelt (15-20 km/h), helyi hatások alakította lesz a légmozgás. A keleti medence térségében a kezdetben gyenge (2-10 km/h) változó irányú szél késő délelőttől délnyugati irányba fordul, mérsékeltté válik (10-20 km/h), majd időnként kissé élénkebb is lehet (25-30 km/h).

Délután zápor környezetében (kis valószínűség mellett) átmenetileg erősebb is lehet (35-40 km/h) a szél.

A délelőtt folyamán lassan csökken majd a felhőzet és egyre hosszabb időszakokra kisüt majd a nap. A napsütést délután az érkező fátyolfelhők szűrhetik, továbbá mérsékelt gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből elvétve zápor kialakulhat.