Balaton Anno – Szüreti mulatság Siófokon a ’30-as években (onlinebalaton.hu)

Múltidéző írásában a ’30-as évek Balaton környéki szüreti hangulatot eleveníti fel az onlinebalaton.hu.

“Sorozás volt a mult héten Somogyország faluiban. De nemcsak legényeket, hanem leányokat, menyecskéket is soroztak. Régi sifonérokból és almáriumokból előszedett «tisztaselyembe» öltöztetett leányok, menyecskék, festői ünneplőt viselő legények vonultak a bizottság elé.

A Siófokon rendezendő szüreti hét ünnepi felvonulásának szereplőit választották ki a kis somogyi falvakban. Augusztus 27–szeptember 3 között rendezi Siófok bor- és szőlővásár keretében stilizált szüreti hetét. Ennek keretében felvonultatja Somogyország népét, ezt a gyönyörű ősmagyar fajt, amely még ma is megtartotta ősi szokásait, öltözékét, pompásnál pompásabb népviseleti köntösökben idehozza Somogyország legszebb leányait, menyecskéit.

A szüreti hét alatt a siófoki fürdőigazgatóság hét napra vendégül látja Andócs, Karád, Törökkoppány, Koppányszántód és Szabcs községekből a falu bírája vezetésével a leányok és legények elejét. A fürdőtelep alléját lugassá alakítják át és a lugasok alatt vonul be majd a siófoki kertészházban feldíszített lovas- és ökrösszekereken a szüretelő nép. Ezen az útvonalon lacikonyha, halászkunyhó, halászcsárda épül. Nyárson sült balatoni halkülönlegességeket tálalnak borkorcsolyának a vendégek elé, a csárdában pedig csapravert hordókban áll a Balaton vidékének minden borfajtája. Potom pénzért mérik poharanként Somogyország szép leányai a csopakit, a füredit, a badacsonyit és a többi szívderítő balatoni nedüt. A lacikonyhában bugylibicskát adnak minden lacipecsenyéhez és hogy teljes legyen a szüreti hangulat, reggeltől reggelig húzza a cigány a talp alá valót.

A balatonmenti boroknak az a sajátossága, hogy egyik pohár kívánja belőlük a másikat. Éppen ezért gondoskodás történt, hogy a szüreti hét vendégei magukkal is vihessenek belőlük butykosban, kulacsban, vagy fűzfavesszőbe kötött üvegben, ha nem is egészen, de majdnem ingyen. Ingyen ad a siófoki fürdőigazgatóság minden vendégének annyi szőlőt, amennyit csak meg tud enni.

A Színházi Élet – XXIII. évfolyam 36. számában található cikk alapján készült teljes írás fotókkal itt található.