Balassa Balázs: a Balatonnal sem bánunk kellő gondossággal, ahol most élünk, az a jövő nemzedéké! (epiteszforum.hu)

Szigliget Badacsony és Keszthely között, Tapolca járásban található, 800 főnél nagyobb község. Strandján kívül ófalujának házairól és váráról híres. Balassa Balázs 2002 óta polgármestere a községnek, a helyiek és az üdülőtulajdonosok nagy elégedettségére. A nyári szezon közepén váratlanul lemondott tisztségéről. Az elmúlt évtizedekről, a fejlesztés szemléletéről, a sikerekről és a nehézségekről is mesélt az Építészfórumnak adott interjúban. Beszélt egyebek közt arról, hogy Szigliget egyre vonzóbb a befektetőknek, ami kezelése nem könnyű feladat. „Sajnos tapasztalok érthetetlen ingatlanvásárlásokat partközeli mezőgazdasági művelési ágban lévő területeken, olyan helyeken, ahol az építési szabályzatunk mindenfajta beépítést tilt”- mesélt egy gyanakvásra okot adó jelenségről. 

“10 éve fogalmaztam meg azt a szlogent, hogy „egész évben Szigliget”. Az első időszakban a programkínálat elő és utószezonban történő kibővítésével próbálkoztunk. Ezt követően elkészítettünk egy koncepciót, mely alapján megteremtettük az egész éves Szigliget alapjait, ezzel példává váltunk a régióban.”

-mondta el Balassa Balázs az epiteszforum.hu-nak adott interjújában. Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség társelnöke kifejtette: két fontos turisztikai célpontot határoztak meg a koncepció során: a várat és környezetét, valamint a strandot. A várat folyamatosan fejlesztik, szolgáltatásokat bővítenek, egyre több rendezvényt szerveznek az ódon falak közé. A strandra ugyancsak több fesztivált, sportrendezvényt szerveztek a nyári hónapokon kívül. Megépítettek több téliesített vizesblokkot, szaunaházat, valamint a téli hónapokban működtettek egy műjégpályát a vízparton.

Hangsúlyozta: nem alakítottak ki a településen a zöldfelület rovására rendezvényteret, hisz a strandon minden infrastruktúra adott a kulturált vendégfogadásra. Ezt bővítettük és tették egészéves hasznosításúvá. Szigligeten két rövid partszakaszon lehet hivatalosan lemenni a Balatonhoz: a strandon, illetve a kikötőnél. Ezzel szemben, a déli parton több kilométeres partszakaszon várják a vendégeket. Szigligeten csak 200 méter széles partszakaszon nincsen nádas. Talán a Balaton egyik legnagyobb összefüggő nádfelülete található Szigligeten – vélekedett.

Balassa Balázs a Szigligeti Vár mellett büszke a település Ófalujára. Nagyon komoly és részletes szabályozás született erre a műemlék környezetre. Külön megvizsgálva a telkeket egyenként meghatározták, mely épületek bonthatók, mely telkek beépíthetők még.

“Gyerekkoromból emlékszem, hogy sok palás, hullámpalás ház volt a településnek ezen a részén is. A HÉSZ rendelkezései és az ott ingatlannal rendelkezők pozitív hozzáállásának eredményeképpen, már szinte minden házon nádfedés van.”

– fogalmazott. Beszélt arról is, hogy mélyen foglalkoztatja: milyen lesz az élete a ma születő generációknak.

“Az unokám születése óta erőteljesebben foglalkoztat, hogy ökologikus, a működés szempontjából jól fenntartható jövője legyen Szigligetnek és a Balatonnak. Itt helyben például a megnövekedett turistaforgalomra reagálva megfogalmaztunk egy álmot, amelynek részeként például szűrnénk a településre behajtó forgalmat.

A település két bejáratánál terveztek kialakítani egy-egy parkolót. A két behajtó úton beengedő pontokat helyeznének el, ahol szűrni tudják a beérkező autókat és alternatív közlekedési módokat tudnának felajánlani.  Ezek a parkolók fizetősek, viszont a gépkocsiőrzés és a helyi buszközlekedés ingyenes lehetne. Az állandó lakosok és az ingatlannal rendelkezők kapnának behajtási engedélyt, és természetesen a szállásra érkezőknek is biztosítanának majd a behajtást – sorolta Balassa Balázs.

A polgármester beszélt arról is, nem ért egyet azzal, hogy a vitorláskikötők üzemeltetését bérbe fogják adni, és nagyon nagy problémának tartja, hogy egyre több magánstég épül a nádas rovására. „Sajnos a magánstégek komoly veszélyt jelentenek az egész Balaton nádasaira vonatkozóan. Ebben komoly lépéseket kellene tenni, mert folyamatosan pusztulnak a nádasok. Ez sajnos nem önkormányzati hatáskör” – mondta a leköszönő polgármester.

Balassa Balázs kifejtette: öt évig volt a Balatoni Szövetség elnöke, jelenleg pedig társelnöke, ugyanakkor ez a megbízatás véget ér a polgármesteri lemondással.  Szerinte tudomásul kell venni, hogy minden település saját maga határozza meg a fejlesztési irányt, ugyanakkor a jövőre is figyelemmel kell lenni.

“Egy fontos szempontot nem szabad elfelejteni: ahol most élünk, az a jövő nemzedéké! Nem a miénk. Ezért kell vigyáznunk, óvnunk a környezetünket. Sajnos a Balatonnal sem bánunk kellő gondossággal”– fogalmazott Balassa Balázs.

A szigligeti polgármesterrel készült interjú teljes terjedelmében az epiteszforum.hu oldalon olvasható.