“Jó fele tart a Balaton-régió, de sokszor még káosz uralja a programjait”

„A Balaton-régió fejlődése nem halad rossz irányba. Az viszont nonszensz, hogy sok esetben káosz uralja a rendezvények szervezését, összehangolását. Arra pedig még nincs válasz, hogy az egész éves turisztikai övezetté válást célul tűző régióban ki és hogyan képviselje a helyi lakosság érdekeit” – mondta Balassa Balázs, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, akivel a hirbalaton.hu készített interjút.

 

HB: Szóval jó felé tart a Balaton-régió fejlődése?

– Ha összességében nézzük, nem halad rossz irányba. Egyre több önkormányzat, egyre több szolgáltató látja azt, hogy a nyári szezon kevés. Nagyon sok program van már ősszel, tavasszal, sőt télen is. Az éremnek azonban másik oldala is van. Elég sok állandó lakossal beszélgetek, akiknek korábban megvolt az életritmusuk. A nyári sokadalmat, túlterhelést ki tudták pihenni a főszezon után. Aztán tavasszal felkészülhettek arra, hogy nyáron megint nagyon sokan lesznek, amely időszakot újra ki kell bírniuk, át lehet vészelni, mert aztán megint élhető lesz településük. Most, ha a kitűzött jövőképet meg akarjuk valósítani, egész éves üdülőövezetté téve a Balatont, az ő szempontjukból élhetetlenné válik a térség.

 

HB: Azt mondod, a helyiek nem támogatják az egész-éves üdülőövezetté válás törekvését?

– A vállalkozóknak, szolgáltatóknak nyilván jó lenne, de a helyi lakosoktól egyre inkább azt hallom, hogy ők egy kis nyugalmat szeretnének. Manapság nyaranta átlagosan nyolc-tízszeresére duzzad a forgalom a Balaton-parti, part-közeli települések utcáin, boltjaiban. Az, hogy a többi évszakban se lehessen igazán kimenni az utcára, mert annyi autó jön, a parkolók tele, mindenhol embertömeg, zaj, programok, rendezvények, nos, ettől tartanak az itt élők.

 

HB: Akkor mi lenne a megoldás? A régió állandó lakossága alig 300 ezer fő, az ő akaratuk mennyit nyom latba az üdülőövezetbe érkező, milliós nagyságrendű turistatömegekkel szemben? Számíthat a véleményük?

– Szerintem mindenképpen. Ők biztosítják a folytonosságot, az állandóságot. Nem tudom mi a megoldás, de a kérdéssel foglalkozni kell. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy állítsuk meg a folyamatot, aminek a célja egy egész évben vonzó üdülőrégió megteremtése, hanem azt, hogy többet kell törődni a helyiekkel, jobban figyelembe kell venni az érdekeiket, véleményüket.

 

HB: Hogyan kellene, lehetne jobban törődni velük?

– Nagyon át kellene gondolni, összehangolni, szabályozni a települések vezetésének, vagy a turisztikai ügynökségnek, vagy akinek erre ráhatása van, hogy egy-egy balatoni községben, városban mennyi és milyen program, szolgáltatás lehet, mennyire terhelhető egy-egy adott település, mert ma teljesen kaotikus a helyzet ezen a téren.

 

HB: Mit értesz az alatt, hogy kaotikus?

– Például nagyon sok olyan rendezvény-szervező van, aki nem kér engedélyt az önkormányzatoktól. Sokszor nem is tudnak arról az önkormányzatok, hogy a településükön egy futóverseny megy keresztül, vagy hogy olyan programokat szerveznek, amelyek a közterületeiket terhelik. Nem tudom például, ki ad engedélyt egy több települést érintő futóversenyre? Vannak időszakok, amikor szinte nincs olyan hétvége, hogy ne lenne egy futó- vagy kerékpárverseny, vagy nagyobb rendezvény. Ezt nemcsak a helyiek, hanem a többi turista is megszenvedi. Például egy-egy futóverseny miatt kiszorulnak a biciklisek a kerékpárútról a főutakra, és megy az anyázás a gépkocsivezetők részéről, mert akadályozzák, lassítják a gépjárműforgalmat. Az utak, kerékpárutak sokszor alkalmatlanok akkora rendezvények lebonyolítására, amiket szerveznek.

 

HB: Akkor most örüljünk, vagy ne örüljünk, hogy egyre többen jönnek a Balatonra?

– Örömre ad okot az ideérkező rengeteg ember, aki jól érzi magát, fogyaszt, szállást vesz ki, komoly pénzeket hagy itt a Balatonnál. Ezzel nincs gond, csak azzal, hogy a programok annyira koordinálatlanok, szabályozatlanok, ami valójában a turizmusnak sem jó.

 

HB: Kinek és hogy kellene megoldania ezt a problémát?

– Fontos lenne, hogy mindenhol a helyeik döntsenek a saját életükről, a településük terhelhetőségéről, ők határozzák meg a jövőképüket. A képviselő-testület, vagy egy kijelölt turisztikai szakember, vagy a helyi turisztikai egyesület bevonásával döntsenek erről, az ő dolguk. Nálunk Szigligeten az önkormányzat koordinálja. Egy évben jelenleg két színvonalas futóversenyt támogatunk. Ez kezelhető.

 

HB: És ki hangolja össze régiós szinten a több települést érintő programokat? A BSZ vállalna egy ilyen szereposztást?

– Nem, én azt gondolom, az lenne a jó, ha településektől függetlenül, több szakember közreműködésével döntenének erről, a Balaton Fejlesztési Tanács vagy akár az Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével, megbízásából. A mostani helyzet nonszensz, hogy nincs egy megfelelő szakember-gárda, amely komplexen kezelné, koordinálná a Balaton több települését érintő programokat, programsorozatokat, iránymutatást is adva. Felhívná például a figyelmet arra, ha egy település rendezvénye ütközik valamelyik szomszédos település programjaival.