Közeleg a Bakonyvasút ünnepnapja

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség idén szeptember 19-én rendezi meg a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonatot is közlekedtnek Zircről Dudarbánya vasútállomásra  Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban- tájékoztat honlapján a szövetség.

 

A vonat Zircről előzetes terveink szerint 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul. A szerelvény egyébként Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrend szerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, tervezték meghosszabbítását Bakonycsernyén át Balinkáig, összekötve a Bodajk-Balinka iparvasúttal, de ez sohasem valósult meg. A szénbányát 1997-ben zárták be. Ezt követően 2006-tól bauxitszállításra is használták, de napjainkban a kisebb volumenű termelés miatt már közúton szállít a bányaüzem. A személyszállítás az 1980-as évek végére a műszakos munkásszállításra korlátozódott, majd 1990-ben a volán vette át a bánya személyforgalmát. A 60-as években azonban még közvetlen Balatonfüredre közlekedő vonat is indult Dudarról. A vasútvonalon jelenleg személyszállítás nincs, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így vonatunk mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út. Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal, vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

A Bakonyvasút Szövetség lehetőséget szeretne nyújtani azoknak a kirándulóknak, akik szeretnék vonattal bejárni hazánk ezen szép táját. Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak. A célpont tehát a Bakonyvasút gerincvonala. Az egyes útvonalakon túravezetőink segítik azokat, akik először járnak itt, vagy nem gyakorlott túrázók. Alábbiakban felsoroljuk a dudari megállóhelyről induló vezetett túraútvonalakat.

  1. Dudar – Kő-hegy – Kő-árok – Csesznek – Kőmosó-szurdok(barlangok) – Lovász-kúti vadászház – Zörög-tető – Vinye. Táv: kb. 17 km.
  2. Dudar – Kő-hegy – Gézaháza – Gesztenyés – Harmadik-árok – Cuha-völgy – Porva-Csesznek. Táv: kb. 13 km.

A vezetett túrák a vonat megérkezését követően a volt megállóhelyről indulnak. A Porva-Csesznek vasúti megállóhelyig túrázókat, vagy vonattal oda érkezőket vasúttörténeti kiállítás és a büfé egész napos nyitvatartással várja.

A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009 tavaszán közlekedett a szövetség  szervezésében a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal utazhattunk, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség. Szeretettel várjuk különösen visszaútban Dudar község érdeklődő lakosságát is.

a Bakonyvasút napjáról további részletek a Bakonyvasút Szövetség honlapján.