BAHART: újabb kiírás a vitorláskikötő-láncra, Siófok nem kapja vissza ingyen a díszterét

Online közgyűlést tartott a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), amelynek részleteiről dr. Lengyel Róbert, a kisrészvényes Siófok polgármestere számolt be közösségi oldalán. Egyebek közt arról ír, hogy újra kiírják a cég vitorlásláncának üzemeltetésére a pályázatot, a kiírás alapjául szolgáló szakértői véleménybe nem nézhet bele a kisrészvényes, hiába tulajdonos. Siófok ingyen nem kaphatja vissza a kikötői díszterét, csak ha fizet. A cég új vezetőjéről is szavaztak.

(A tavaly állami többségi tulajdonba került BAHART új vezetése tavasszal megszavazta a cég reorganizációját, amelynek része közterületek, vízparti ingatlanok, kikötő és kempingek eladása magántulajdonba. Az önkormányzatoknak elővásárlási joga van, amellyel Csopak a közforgalmi kikötője esetében nem tudott élni az “egekbe szökött” licitár miatt, Siófok viszont várhatóan élni fog. Balatonboglár vízparti kempingje már magántulajdonba került, még nem tudni mi lesz belőle a jövőben.) 

 
Dr. Lengyel Róbert november 8-i FB bejegyzése:
“Máig kellett leadni a szavazatokat a BAHART online közgyűlésére. Jómagam a következőképp szavaztam:
Az egyik napirendi pont a vállalat jelenlegi vezérigazgatójának, Kollár Józsefnek a visszahívásáról szól. Bár az állam után a 2. legnagyobb tulajdonosai vagyunk a cégnek, erről előzetes egyeztetés Siófok város képviselőjével nem volt, az okokat nem látjuk tisztán, kérdéseket sem tehettünk fel. Egy kiváló üzleti év után egyik pillanatról a másikra lapátot tolni a korábban egyébként a kormánypárt helyi képviselői által is maximálisan támogatott vezérigazgató feneke alá, számomra nehezen érthető. Mivel az indokokat nem ismerem, így nem is érthetek egyet a döntéssel, nem szavaztam meg.
Ennek megfelelően viszont az új vezér-jelölt, Veigl Gábor esetében meg „igen”-t nem tudtam mondani, tartózkodtam. Nem a személye, hisz szakmailag nem tudom megítélni, hanem a körülmények, illetve előzmények okán. Mint ahogy következetesen azon javaslat esetében is tartózkodtam, miszerint Veigl Gábor az igazgatóságban is foglalja el Kollár úr helyét .
A cég jövő évi üzleti terve tekintetében is vannak vakfoltjaink, így jó lelkiismerettel arra sem tudtam volna „igen”-t nyomni, tartózkodtam a szavazáson, mint ahogy ezt az igazgatóságban alpolgármester asszony, a felügyelő bizottságban pedig dr. Horváth Gábor Zénó is megtették már.
A BAHART 11 vitorláskikötőjének –köztük a siófokinak- egy kontingensben való üzemeltetési pályázata első körben nem hozott eredményt, így azt egy újabb körben, változatlan feltételekkel kívánják kiírni. Most erre is NEM-et húztam. Történt ugyan is, hogy a siófoki vitorláskikötő bérbeadása kapcsán alpolgármester asszony a nevemben levélben fordult a céghez és kérte egy előzetes értékbecslésről szóló szakértői vélemény kiadását. Erre azonban olyan választ kaptunk, hogy egyrészt külön siófokra nincs vélemény, hanem csak a 11 kikötőt egységben kezelve, illetve a BAHART-ot titoktartási kötelezettség is terheli a szakértő cég irányába, tehát majd csak akkor kaphatjuk meg esetleg az egységes értékbecslésről szóló szakértői véleményt is, ha ahhoz maga a szakértő cég hozzájárul. Ez a válasz a 2. legnagyobb tulajdonos és egyben az igazgatóság egyik tagjának részére. Viszont nekem ez a válasz nem válasz, inkább csak kérdés-generátor. Ha a tulajdonos képviselője, ha igazgatósági tag közvetlenül nem juthat ilyen iratokhoz, akkor ki az, aki igen, kérdem én? Mindegy is, amíg ez függőben marad, addig biztosan ’NEM’ a válaszom.
És akkor még egy BAHART-os hír. A cég, a még valamikor a szocialista rendszerben Siófok városától ingyen megkapott hajóállomási díszteret árulja. Siófoknak elővásárlási joga van más vevőkkel szemben. A minap jött hivatalos értesítés, hogy az elővásárlási jogunkkal élhetünk. S bár volt egy kísérletünk arra, hogy ha ingyen adtuk, adják is ingyen vissza, ez azonban hamvába halt, az állam nem adja, csak pénzért. Akkor viszont visszavásároljuk. Álljon vissza a régi rend, a kikötő környéke egyesüljön ismét Siófok város kezében és maradjon is így az utánunk következő generációknak is. Fektessünk be a jövőbe…
Barátsággal: R.”