Badacsonyban lesz az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása (likebalaton.hu)

A Badacsonyi Szüret színvonalas programjai közepette a látogatók betekintést nyerhetnek a vidék borkészítésének történetébe, valamint a térség gasztronómiai hagyományaiba. Az ünnep főmomentuma az ország talán leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása, melynek forgatagában bemutatkoznak a helyi néptánc együttesek, fúvószenekarok, lovasok. A Badacsonyi Szüret látványos felvonulása vasárnap 10 órakor indul Badacsonytomajról a 71-es főúton keresztül Badacsonyig.

A legszebb hagyományaik közé tartozik a szüreti mulatság, a badacsonyi szüret és szüreti mulatság pedig – a hegyaljai mellett – a „legfényesebb”, „legmulatságosabb” volt Magyarországon már a XVIII. és a XIX. században is – mondta el a likebalaton.hu-nak Farkas Judit.  Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének művelődésszervezője kifejtette: a mindmáig leghíresebb, Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza nevétől elválaszthatatlan 1795-ös badacsonyi szüretre. Itt bontakozott ki Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor szerelme, s ekkor született a szerelmükből táplálkozó romantika, amely nélkül ma sem lehet elképzelni Badacsonyt, s amelyet Kisfaludy költészete tett ismertté az egész országban. Költészete szinte elválaszthatatlan a Badacsonytól. Könnyed dallamos versei és regéi hívták fel az ország figyelmét Badacsonyra.

Beszélt arról is, miként zajlott egykor a szüret.  Kifejtette: a múltban a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő. Szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás. A szedés befejezése után a szőlősgazdák megvendégelték a szüretelőket. Ezekben az évszázados szokásokban kereshetjük a mostani hagyományápoló szüreti mulatságok gyökereit. A badacsonyi fiatalság régtől fogva rendezett felvonulásos szüreti mulatságokat, amelyeknek a csúcspontja a táncmulatság volt a szőlővel feldíszített pajtákban, vendéglőkben.

Az első, televízió által is közvetített szüretet 1964-ben rendezték, és rendezik azóta is településen Badacsonyi Szüret néven.
Idén 55. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 6-8 között. A Badacsonyi Szüret komoly elismerést vívott ki magának az évek során, hiszen több évtizede kerül megrendezésre, azóta folyamatosan bővül a rendezvények programkínálata, és folyamatosan növekedett látogatottsága, így ma már egy komoly hagyományokkal rendelkező sikeres attrakcióról beszélhetünk – mondta Farkas Judit a likebalaton.hu-nak.

A település közvetlen célkitűzése egy olyan térségi rendezvény megszervezése, amely sokszínű és magas színvonalú programkínálatával alternatívát mutat fel a vízparti fürdőzés mellett, bővíti a térség turisztikai funkcióit, attrakcióit. Badacsonytomaj a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címmel büszkélkedhet. Felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környező települések küldöttségei, Badacsonytomaj civil szervezetei és városrészei, vállalkozói és vállalkozó szellemű lakosai. A felvonuláson részt vesznek még az országból meghívott néptánc együttesek, lovas fogatok, zászlóforgatók, gólyalábasok, hagyományőrző egyesületek és sokan mások.