Kevés vagy sok a külföldi ingatlanvásárló? – a németeket Somogy és Zala érdekli

Továbbra is a magyarok pörgetik az ingatlanpiacot, az utóbbi fél évben a vevők mindössze 2,5 százaléka volt külföldi állampolgár, akik közül sokan életvitelszerűen Magyarországon élnek – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum (OC) az MTI-vel. Felmérésük szerint a kínaiakat kizárólag Budapest belvárosa érdekli, a németek viszont egyetlen lakást sem vettek a fővárosban, és Pest vármegyében is csupán egyet. Körükben a legkedveltebb települések a somogyi Bolhó, Bélavár, Babócsa, valamint a zalai Zalaszentbalázs, Hévíz és Zalakomár. A jegybank lakáspiaci jelentésére hivatkozó penzcentrum.hu szerint nagyon is jelentős a külföldi érdeklődés: „felvásárolják a Balatont”.

 

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az OC elemzési vezetőjét, aki elmondta a külföldiek által az OC közreműködésével vásárolt ingatlanok átlagos értéke 48,8 millió forint, ami alig 100 ezer forinttal magasabb a magyarok által vásároltaknál. Míg a németek átlagosan 31,2 millió forintért, addig a kínaiak 69,7 millió forintért vásároltak – tette hozzá.

Arra is kitértek, hogy a vásárlást saját pénzből finanszírozza a külföldiek 92,5 százaléka, hitelt elvétve vesznek igénybe. Ezzel szemben a magyar vásárlók 23 százaléka használ hitelt, 11 százaléka állami támogatást a vásárláshoz. Hozzátették, hogy a külföldiek leginkább a használt téglalakást keresik, a panel és az új építésű lakások vásárlói között arányuk elhanyagolható.

A Magyarországon vásárló külföldiek legnagyobb számban a 30 és 40 év közötti, valamint a 60 évnél idősebb korosztályból kerülnek ki, e két korcsoporthoz köthető a vásárlások több mint fele. A magyar állampolgárok között viszont a harmincasok és negyvenesek aránya a legmagasabb, míg a legfiatalabbak és a nyugdíjasok között a legalacsonyabb.

 

Zalában és Somogyban minden ötödik vevő külföldi

A penzcentrum.hu az OC hírével szemben jelentős külföldi érdeklődésről számol be, igaz nem országos viszonylatban, hanem két balatoni megyében. Minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy megyében a tavalyi utolsó negyedévben a jegybank lakáspiaci jelentése szerint. Mindez egyfelől a Balatonnak tudható be, emellett Zalában közrejátszhatott Ausztria közelsége is. A nem magyar ingatlanvásárlók aránya magasabb volt ezekben a megyékben, mint a pesti belső kerületekben. Budapest egészében és országosan is 10 százalék alatt volt a külföldiek aránya a vásárlók körében.
Zala megyében 2023. negyedik negyedévében az ingatlanvásárlók 21,4 százaléka volt külföldi, ez a legmagasabb érték a 2016 óta vezetett adatsor szerint. Somogyban ugyanekkor 19,4 százalék volt a nem magyar lakásvásárló, ez itt nem a legmagasabb érték, 2023. harmadik negyedévében 20 százalék felett is volt az érték.

Viszonyítási alapként: a tavalyi év utolsó 3 hónapjában összességében országosan 5,9 százaléknyi volt a külföldiek aránya, de még Budapesten is csak 7,6 százalékos. Az MNB kiemelt területként figyeli a pesti belváros (V., VI., VII., VIII., IX. kerületek) adatait is, itt 17,8 százaléknyi volt a nem magyar lakásvásárló a tavalyi utolsó negyedévben – ezen a területen egyébként 2019. végén volt a rekord, akkor 29,2 százalékos volt az arány, azaz gyakorlatilag minden harmadik ingatlant külföldi állampolgárok vásároltak meg.

Stagnálást, árcsökkenést látni a Balatonnál

A penzcentrum.hu korábbi balatoni nyaralókörképében a megszólaló szakértők arról beszéltek, stagnálás, egyesek szerit csökkenés figyelhető meg az ingatlanárakban a magyar tengernél. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint tavaly az északi parton 719 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg a déli part saját partszakasszal rendelkező településein 615 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni.

A déli parton stagnálás érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 616 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga szintén enyhe, 1%-os irányárváltozással, 725 ezer forintra emelkedett a használt ingatlanok szegmensében – ismertette a legfrissebb adataikat.

Az Otthon Centrumnál a 2024 első negyedévében mért adataik alapján azt látják, hogy a Balaton déli partján magasabbak az árak. A déli parti településeken a használt házak átlagos négyzetméterára 547 ezer forint, míg a tó északi partkán és 440 ezer forint. Az elmúlt évhez képest 10%-kal csökkentek az árak mindkét oldalon, de arra számítunk, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, itt is megindul az árak emelkedése – tették hozzá.