Az ünnepekhez igazodik a BAHART, a MÁV-START és a VOLÁN menetrendje

A vonatok december 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-én és 26-án az ünnepnapi, 27-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. December 31-én a pénteki, január elsején a szombati, január 2-án az ünnepnapi, 3-án pedig a vasárnapi vonatmenetrend érvényes. Módosul a Volánbuszok közlekedési rendje is az ünnepi időszakban. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste napján a szabadnapi menetrendnek megfelelően, a megszokottnál ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor a munkaszüneti napok beosztása szerint indulnak a járatok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban. A balatoni kompoknál is ünnepi menetrend lép érvénybe. 

A közlekedési társaságok továbbra is kérik az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. Ne feledjék azt sem, hogy november 11-től nemcsak a járműveken, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselniük, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. Akik nem viselnek maszkot, kizárhatók az utazásból, és 8000 forint pótdíj fizetésére kötelezhetők.

MÁV-Start

Az InterCity vonatok az utazási igényeknek megfelelően – a lehetőségekhez képest – több kocsival közlekednek az utazási csúcsidőszakokban. Ezeken a jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni az InterCity menet- és helyjegyeket. Az InterCity-ken kívül a gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

A két ünnep között munkanapokon a fővárosi elővárosi forgalomban a megszokotthoz képest kevesebb vonat indul, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján az utasok száma jelentősen csökken ilyenkor. December 28-tól 31-ig a Budapest–Győr, a Tatabánya–Oroszlány, a Budapest–Pusztaszabolcs és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalakon hétvégi menetrend szerint járnak a vonatok. A Budapest–Esztergom vasútvonalon is hétvégi menetrend szerint járnak a vonatok lesz érvényben, de két hajnali vonat ezekben a napokban nem közlekedik, – a Nyugati pályaudvarról 2:25-kor és az Esztergomból 4:53-kor induló. Ugyancsak a jövő héten hétfőtől csütörtökig a szokásos munkanapi rendtől eltérően ritkábban közlekednek a budapesti elővárosi járatok.

Volán

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 22-én és 23-án a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste napján a szabadnapi menetrendnek megfelelően, a megszokottnál ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor a munkaszüneti napok beosztása szerint indulnak a járatok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban.

December 27-én, vasárnap munkaszüneti napnak megfelelően, míg december 28. és 31. között a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei. Felhívjuk utasaink figyelmét arra, hogy ezeken a napokon egyes, a tanév során a hét első munkanapjára, valamint a hét utolsó és azelőtti munkanapjára meghirdetett járatok nem közlekednek. Január 1-jén, újévkor munkaszüneti napnak megfelelő menetrend lesz érvényben. Szilveszter éjszaka és újév hajnalán egyes járatok nem vagy korlátozásokkal közlekednek.

Január 2-án a szabadnapoknak megfelelő, míg 3-án, vasárnap a hét első munkanapját és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok. Január 4-én, hétfőn már a megszokottak szerint, a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. Egyes településeken a helyi járatok a fentiektől eltérően közlekedhetnek.

BAHART

Az év végi ünnepekre – amiként a korábbi években is  módosul a a balatoni kompok menetrendje. December 24-én és 31-én Szántódról reggel 7 kor indul az első és délután háromkor az utolsó járat, a tihanyi kikötőből reggel negyed 8-kor indul vissza az első és délután negyed 4-kor az utolsó hajó. Január 1-jén a déli parti hajóállomást 10 és 17 óra között óránként, Tihany kikötőjét negyed 11 és délután negyed 6 között ugyancsak óránként hagyja el a komp.

A Balatoni Hajózási Zrt. ismételten kéri a kompon utazókat: arra a néhány percre, míg a hajó megteszi a déli és az északi part közötti utat, ne szálljanak ki az autójukból. A jegypénztáraknál lehetőleg bankkártyával fizessenek, a komp fedélzetén se feledkezzenek meg a kötelező maszkhasználatról és a nem egy kocsiban utazók a védőtávolság betartásáról.