Az új kijárási tilalmakat egyértelműsítette a kormány (napi.hu)

Több kijárási tilalommal kapcsolatos kérdés érkezett a kormányhoz, így például érdeklődtek arról a lakosok, hogy lehet-e nyúllal sétálni, miért csak a vendéglátás és a turizmus kapott segítséget, vagy mit lehet csinálni a gyerekkel, ha bezárt az óvoda, de munkába kell járnia valakinek. Ezeket egyértelműsítette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – írja a napi.hu.

Elsőként egyértelműsítette, hogy az egészségügyi ellátás teljesítőképessége nem ágy- vagy eszközkérdés most: lélegeztetőgépek és helyek is vannak még, de mindhiába, ha az orvosok és ápolók száma véges. A döntéssel az volt a céljuk, hogy csökkentsék az egészségügyre nehezedő nyomást.

Később konkrét kérdésekre válaszolt a Kormányinfó Plusz nevű videójában:

Így elmondta:

  • A kutyasétáltaltás kivételt jelent, este 8 után is le lehet menni az utcára, de csak kutyával. A nyúlsétáltatás például nem mentesíti az állattartókat a tilalom alól. Egyetlen ember vihet le a kutyát a dolga elvégzésére és csak 500 méterre mehetnek a lakóhelyüktől.
  • Az óvoda, ha be is zár, a gyerekek felügyeletét biztosítják, az intézményvezetők tudnak tájékoztatást adni arról, hogy hol vigyáznak a kicsikre.
  • A lejárt okmányok automatikusan meghosszabbodnak, ha november 4-i után veszítenek el érvényességüket. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet végétől számított 60 napig lehet még ezeket használni, ami jelenállás szerint jövő áprilist jelent. A Volán és a MÁV is így jár el a kedvezményre jogosító iratok esetében.
  • A digitális oktatás miatti ingyenes internetet lehetőleg elektronikus úton kell igényelni, egy előfizetésre, egy tartózkodási vagy lakhelyre lehet felhasználni.