Az őszi szünetben is vár a Balatoni Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából idén hat állomásos programsorozatot szervezett a keszthelyi Balatoni Múzeum. Ennek keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből mutatták be az év elején napvilágra került „rejtélyes gyűjteményt”, egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremgyűjteményét. Emellett természetesen idén is várják a kreatív tevékenységek és az őszi hagyományok iránt érdeklődőket, s gondoltak a költészetben csendesen elmélyülni vágyókra is, mely eseményekre november 2-án és 9-én kerül sor.

November 2-án, 14:00-17:00 óra között:

SZÜNETELJ A MÚZEUMBAN! – Családi délután címmel olyan programot állítottak össze, hogy az a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes, szórakoztató legyen. A múzeum néprajzi gyűjteménye számos olyan tárgyat őriz, melynek fontos szerepe volt régen az év ezen időszakában. Néprajzkutatók segítségével felidézik az év ezen időszakához kapcsolódó, hagyományos mezőgazdasági munkákat, s a természet őszi ajándékait is maguk köré gyűjtik. Míg a gyerekeket a ragasztás, az alkotás köti le, készítik az őszi termésekből a díszeket, ajándékokat, addig a felnőttek a gyűjtemény tárgyain keresztül visszatekinthetnek nagyszüleik életébe.

November 9-én 16:30-18:00 óra között

KESZTHELYI KÖLTŐK ŐSZI TÉMÁI – Irodalmi találkozások című rendezvényen felidézik, hogy a 17. század első felében a kor költői Keszthelyen gyűltek össze a mecénás, Festetics György gróf támogatásával, hogy egymás munkásságát megismerjék. Az irodalmi esten a résztvevők megismerkedhetnek a keszthelyi kötődésű tollforgatók verseivel őszt idéző költeményeik tükrében. A vereseket válogatja, és a poéták munkásságát ismerteti Németh István Péter költő, irodalomtörténész. Gitáron közreműködik: Jokesz Tamás

További információk: balatonimuzeum.hu