Az összedőlés határán áll az Ify-kápolna a Szent György-hegyen (likebalaton.hu)

A Szent György-hegyen álló Ify-kápolna a sárga jelzésű turistaútról néhány lépésnyire található, sokan nem is tudják, hogy elsétálnak mellette a bazaltorgonák felé haladva. A fákkal és bokrokkal benőtt hátborzongató remetelak egyes legendák szerint kísértet járta hely. Ha lakott is valaha szellem a kápolnában, mára minden bizonnyal ő is odébbállt – írja a likebalaton.hu.  

Megdöbbentő látni, hogy a már három évvel ezelőtt is romos kápolna az összedőlés határán áll, a szakemberek szerint néhány év, de könnyen lehet, hogy pár hónap múlva beomolhat az épület teteje.

Bögös András építész a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában elvégzett vizsgálatai alapján helyreállítási terveket készített.

Amennyire most tudjuk, Ify Lajos egyedül, tervek nélkül, többnyire saját kezűleg, illetve alkalmi segítőkkel építette ezt a kápolnát – mondta el a LikeBalatonnak.

A szakember grafikáit a Szent György-hegy hajnalig rendezvény “Hirtelenkiállításon” is bemutatták,  döbbenetes látni a pusztuló épületegységek falához támasztott rajzokon, milyen szép és idilli lehetne a kápolna és a körülötte levő terület.

A cikk folytatása és fotók itt találhatók.