Az ország legszebb térképei közt a csopaki (hvg.hu)

A Gerecse hegység turistatérképe, valamint Csopak és környéke geotúra térképe nyerte el a Szép Magyar Térkép 2018 pályázat fődíját, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében adtak át. A pályázatra beküldött alkotásokból kiállítás is nyílt.

 A verseny, amelynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése, még 1996-ban indult útjára. Ebben az évben 24. alkalommal díjazták a legjobbakat – idézte fel a díjátadón Földesi Ferenc, az OSZK Különgyűjteményi Igazgatója.

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának pályázatára idén 10 pályázó 25 alkotással nevezett, amelyek a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújtanak átfogó képet – mondta el a díjátadón Zentai László, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője. Mint hozzátette, a versenyre benevezett térképészeti alkotásokból kettő volt digitális, a többi mind nyomtatásban jelent meg. A zsűri a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen, esztétikai és kartográfiai szempontból értékelt.

A Magyar Természetjáró Szövetség Gerecse térképe a hegységben való tájékozódáshoz nyújt segítséget a felhasználók számára a túrautak pontos megjelenítésével.

Szintén első helyezést ért el a Schwarcz Térkép Térképkészítő Műhely Csopak és környéke geotúra térképe. Az 1:30 ezer méretarányban készült térkép nem mindennapi témájával, valamint igényes kialakításával nyerte el a zsűri tetszését.

A terület fekvése miatt a térkép észak–észak-nyugatnak tájolt, bal oldalán Balatonfüred és Hidegkút, fent Veszprémfajsz, jobb oldalon Szentkirályszabadja és Balatonalmádi tartoznak az ábrázolt településekhez. Alul a Balaton határolja. A térkép közepe táján helyezkedik el Csopak, továbbá Felsőörs, Alsóörs, Lovas, Paloznak települések. A térképpel megegyező oldalon a terület rövid földtani leírása, a térkép jelmagyarázata, a terület földtani keresztmetszete, valamint a terület geológiájával foglalkozó neves (már nem élő) geológusok bemutatása szerepel. A szövegek magyar és angol nyelven is felkerülnek.

Zentai László elmondta, hogy a zsűri a díjazott térképek mellett további két alkotást részesített dicséretben. Egyik az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Magyarország Nemzeti Atlasza című kiadványa.

A másik pedig Geoform Mérnök Stúdió Kft. VIKKA nevű, országos közhiteles víziközmű-kataszter weboldalának térinformatikai rendszere.

Klinghammer István akadémikus köszöntőjében arról beszélt, hogy míg 24 éve szinte kizárólag analóg, kézzel rajzolt, szerkesztett, kinyomtatott térképek készültek, ez az eljárás mára teljesen kiment a gyakorlatból, a számítástechnika, a digitalizálási lehetőségek megváltoztatták a térképkészítés teljes menetét -írja a hvg.hu.