Az öreglaki kastélyból lakásotthonokba költözhetnek a gyermekotthon lakói (mti)

Lakásotthonok épülnek a Somogy megyei Öreglakon és Somogyváron, a jövő októberig tartó beruházásokra több mint 420 millió forintot költenek. Az új lakásotthonokba az öreglaki kastélyban működő gyermekotthon 64 lakója költözhet majd be, korszerű körülmények közé.


Az Öreglakra tervezett ingatlanok alapkőletételén elhangzott: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Ablak a világra elnevezésű projektje keretében megvalósuló, kétszer tizenkét férőhelyes öreglaki és négyszer tíz férőhelyes somogyvári lakásotthon annak a 64, családból kiemelt gyereknek az ellátásához biztosít majd korszerű feltételeket, akik jelenleg a leromlott állagú, nem az elhelyezésükre épült öreglaki kastélyban élnek.
A régi épület fenntartása költséges, rekonstrukciója pedig százmilliós nagyságrendű összegbe kerülne.
Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a ma még a kastélyban működő gyermekotthon kiváltásához hasonló nagyságrendű beruházás az általános iskola évekkel ezelőtti átadása óta nem volt Öreglakon, és a mostani fejlesztés amellett, hogy huszonegyedik századi körülményeket teremt a gyerekeknek, mintegy félszáz munkahely megtartásához is hozzájárul.
Móring József Attila somogyi fideszes országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Öreglak és Somogyvár évtizedek óta gondoskodik rászoruló gyermekekről, s most lehetőség nyílik jobb feltételeket nyújtani nekik és a velük foglalkozó szakembereknek.
A politikus kitért arra, hogy Öreglakon további fejlesztések várhatók, a községbe a közeljövőben “sok százmillió forint érkezik”, amelyből egyebek mellett óvoda is épül, hozzájárulva a munkahelyek és a népesség megtartásához.