Az erőd, amiben eltemettek egy házat (welovebalaton.hu)

Az idén tavasszal átadott somlói vár különleges építészeti megoldásokkal, egy új zárt térrel és sok izgalmas részlettel várja a látogatóit, akiknek egy hosszabb-rövidebb erdei túrában is részük lesz, ha meg akarják hódítani az erődöt. A várban egy „eltemetett házat” is láthatunk, bejárhatjuk az egykori kaszárnyaszárnyat, és az is kiderül, hol készültek az ételek.

 

Somló vára nem a hegy tetején, hanem annak északi oldalán, egy bazaltkúpon, az erdőben áll. Azért épült ide, mert a vár az ország nyugati védvonalának második vonalához tartozott, egykori védői a mai Ausztria felől várták a támadásokat – írja a welovebalaton.hu.

A korábban üreges ablaknyílásokat deszkákkal fedték be,  ez a megoldás az eredeti állapotot mutatja be: korábbi falenyomatok tanúskodtak arról, hogy sok évszázaddal ezelőtt is így használták a lőréseket a gyilokjáróról (a falon körbefutó folyosóról).

Az alsóvár mai területe a 15. század második felében alakult ki. Az erőd akkori birtokosa, a Garay család egy falszakasz kivételével szinte az egész várat átépítette. A külső kaputól akkoriban egy falszoroson keresztül vezethetett az út a belső kapuhoz, amely az alsóvár udvarára nyílt.

A másik nagy változás, hogy helyreállították a belső vár kapuját, a felsővár és az alsóvár közötti hidat és a feljárólépcsőt, és az egykori kaszárnyaházban zárt teret alakítottak ki. Ezt az L alakú épületrészt a régészeti feltárások alapján már Devecseri-Csoron János emeltette az 1560-as években.

A kaszárnyaszárny délkeleti szárnya szinte teljesen elpusztult, délnyugati szárnyának falai ma is állnak. A vár felújításának talán leglátványosabb része ez a tér, amely félnyeregtetős lefedést kapott. Az évszázados kőfalak a kortárs építészettel találkoznak, az egykori zord épülettömeg és a könnyű faszerkezetek különleges harmóniát alkotnak. Az épületnek nem volt földszintje, hanem földfeltöltéssel egy egységes járószintet hoztak létre az első emelet szintjén.

Itt egy „eltemetett házba” is bepillanthatunk felülről. A lakóépület képzeletbeli elhelyezéséhez fontos tudni, hogy a 14. század végén vagy a 15. század elején a felsővárat a maitól eltérően egy többszörös hídszerkezeten keresztül lehetett megközelíteni, és állt itt egy kapu is. Ehhez építettek hozzá északnyugatról egy földszintes házat. A 16. század közepén aztán a ház magasabban levő falait lebontották, az épületet pedig feltöltötték sittel. A mainál jóval mélyebben levő járószintet a 2000-es évek régészeti ásatása során találták meg, ekkor tárultak fel a házikó ablakai és az északnyugatra néző ajtó.