Az építkezés éve az idei a Balatoni Múzeumban (Keszthelyi TV)

Farsangi, csillagászati és első világháborús tárlatokkal is várják idén az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban. Az intézmény célja továbbra is a minél szélesebb ismeretek átadása, így ebben az évben is 8-9 időszaki kiállítást szerveznek. 2019-ben több változás is megvalósul az intézménynél, interaktív kiállítási egységgel és látványraktárral is bővül a kínálat.

Az idei év első kiállításának darabjairól Gyanó Szilvia néprajzkutatót  kérdezte a Keszthelyi Tv Híradója. A Balatoni Múzeumban február 2-án nyílik a Farsang, az ördög ünnepe című tárlat, mely az ünnepkör  környékbeli hagyományait ismerteti a közönséggel.

„Bemutatjuk például a maskarázást, a vénlánycsúfolást, az asszonyfarsangot, beöltöztetünk néhány bábot, lesznek vitrinjeink is, de elsősorban fotók és szöveges táblák segítségével fogjuk bemutatni.”

A kulturális intézmény a korábban is megszokott 8-9 időszaki kiállítással készül a 2019-es évre. Visszatérő tárlatok is szerepelnek a kínálatban, mint a Kerámia és Goblein Biennálé, de folytatódik a MŰSZAK-sorozat is, mely az egyesület nyári táborában készült festményeit mutatja be. Ezeken kívül Keszthelyre érkezik a nyáron egy csillagászati összeállítás a szombathelyi Savaria Múzeumból, valamint egy gyermekrajzokból álló tárlat is látható lesz az év folyamán, mely az első világháború eseményeit mutatja be. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója elmondta, az intézmény falain kívül is lesznek munkák ebben az évben is. A szakemberek többek között az építési területeken lévő megelőző régészeti ásatásokat végzik, de a korábbi esztendőkben már megkezdett vállusi pálos monostor feltárása és a német régészekkel közös fenékpusztai projektek is folytatódnak. A tervek szerint újabb történelmi leleteket keresnek Örvényeshegyen, ahol ismételten egy pálos monostor maradványait vizsgálják meg a szakértők.

„Ez az év tele lesz építkezésekkel. Egyrészt, most kaptuk a hírt, hogy a Festetics-örökség pályázatokhoz kapcsolódóan Keszthely város jóvoltából a Balatoni Múzeum konzorciumi partner egy új kiállítási, interaktív kiállítási egységgel. Másrészt a tavalyi évben elnyert látványraktárra vonatkozó pályázatunk az idén kerül megvalósításra, úgyhogy a Balatoni Múzeumnak az északi udvara lefedésre kerül.” – mondta el a szakember.

Az igazgató hozzátette, idén is sok gyermekprogrammal készülnek a kisebbeknek. 2019 során is több múzeumpedagógia foglalkozást valósítanak meg és a megszokott nyári táborokba is várják az érdeklődőket.