Az előzetes foglalások alapján 2022-ben is Top régió a Balaton

A Szallas.hu adatai szerint a belföldi nyaralások hossza csökkenő tendenciát mutat. Országos viszonylatban 2021-ben átlagosan 3,5 éjszakát foglaltak a vendégek, ami 2017-2022 között rekordnak számított. Ezzel szemben idén nyáron 3,2 éj az átlagos tartózkodási idő. Hasonló a trend a legtöbb vendéget vonzó Balaton térségében is, ahol 2020-ban és 2021-ben is átlagosan 3,84 éjszakát, 2022-ben pedig 3,55 éjszakát foglaltunk. A portál adatai szerint a 2022-es foglalási darabszám alapján a Top 10 belföldi úti célok listáját Siófok vezeti, míg a top régiókat a Balaton vezeti. 

„Bár az idei évre még csak az előfoglalási adatokat látjuk, ezt az irányt már az utolsó pillanatos foglalások sem fogják valószínűleg megváltoztatni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hosszabb üdüléseket már az első negyedévben lefoglalták.” 

– mondta Szigetvári József.

A szallas.hu vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy a last minute kereslet aránya jelentősen csökken az előző két év koronavírus-járvány sújtotta időszakhoz képest.  A kereslet ugyanis jobban eloszlik idén az év folyamán, mint az előző években, amikor a bizonytalanság és a korlátozások miatt az utolsó pillanatokig kivártak a vendégek.

Bár az átlagos kosárérték számokban évről évre nő, a növekedés üteme 2021-ről 2022-re drasztikusan alacsony, csupán 0,36 százalék. „Ez magyarázható azzal, hogy csökkent a vendégéjszakaszám is, és feltételezzük, hogy a háztartások egy részénél kevesebb jövedelem áll rendelkezésre az infláció miatt, illetve idén nő a pandémia éveihez képest az utazóközönség azon szegmense, aki megosztja üdüléseit belföldi és külföldi úti célok között” – tette hozzá a vezérigazgató. A hazai turizmus bővülését akadályozhatja a külföldi kiáramlás is. A Szallas.hu szakértői szerint 2019-hez képest megduplázódnak a horvátországi foglalások. Ugyanakkor ezen még fordíthat az euró árfolyam, a benzinár drasztikus emelkedése és az extraprofit-adók fogyasztókra terhelt mértéke is. Ezeknek azonban nemcsak az lehet a következménye, hogy nem külföldön vakációzunk idén, sokaknál a belföldi nyaralást is meghiúsítja.

Az átlagos kosárérték alakulására az is rányomja a bélyegét, hogy elindult a non-hotelizáció, a szállodák és hotelek helyett a vendégek jelentős része magánszállást keres, melyek jellemzően a hotel kategóriához képest olcsóbbak. A Szallas.hu idei nyári előfoglalásainak háromnegyede – mind országos, mind balatoni viszonylatban – nem-hotel típusú szálláshelyre szól.

Ugyan a Szallas.hu-n leadott nyári foglalások bruttó összértéke nő az előző évekhez képest, de ehhez az is hozzájárult, hogy a szállásadók – pünkösdhöz hasonlóan – nagyobb bizalmat szavaztak a szállásközvetítő portálnak, az extra szobakapacitások átadásával a Szallas.hu oldalon elérhető nyári kínálat nőtt. Szigetvári József elmondta, hogy az átlagos ár- és kosárérték-változás az átlagos eltöltött időt nem tudja kompenzálni, így figyelembe véve a költségoldali inflációt is, csökkenhet a hotelek jövedelmezősége tavalyhoz képest.

Top 10 belföldi úti cél 2022 nyarán (foglalási darabszám alapján):

 1. Siófok
 2. Hajdúszoboszló
 3. Eger
 4. Balatonfüred
 5. Budapest
 6. Gyula
 7. Hévíz
 8. Szeged
 9. Zalakaros
 10. Pécs

A foglalások eloszlása a top régiók között 2022 nyarán:

 1. Balaton: 31,3%
 2. Észak-Magyarország: 15,3%
 3. Nyugat-Dunántúl: 10,9%
 4. Dél-Alföld: 10%
 5. Észak-Alföld: 9,3%
 6. Dél-Dunántúl: 7,52%
 7. Budapest és vonzáskörzete: 6,9%
 8. Közép-Dunántúl: 6%
 9. Tisza-tó: 2,5%

A foglalások darabszám szerinti eloszlása a szállástípusok között:

 • apartman: 32%
 • hotel: 26%
 • vendégház: 22%
 • panzió: 13%
 • egyéb: 7%