Az EKF után az Európa sportfővárosa címet is vinné Veszprém (vehir.hu)

Porga Gyula a tavalyi sportgálán említette először, majd az idei költségvetés-bejelentésen ismét kitért arra, hogy Veszprémmel szeretnék elnyerni Európa sportfővárosa címet is. Hogy az elhatározás mennyire nem légből kapott, arra jó bizonyíték, hogy a projekt mellé már megnyerték Kiss Balázst is, Veszprém egyetlen olimpiai aranyérmesét.

A címet az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége 2001-óta ítéli oda az arra érdemes városoknak, az viszont különösen fontos, hogy nem az az elsődleges szempont ilyenkor, hogy hány világklasszis sportolóval, vagy klubbal rendelkezik egy város, sokkal inkább az, hogy a mindennapokban mennyire van jelen a sportolás az átlagemberek életében és ezt mennyiben tudja segíteni a településük. Magyar városok közül legutóbb 2019-ben Budapest viselhette ezt a címet.

A vehir.hu összefoglalója szerint szinte egymást érik a futók, kerékpárosok, olyan emberek, akik nem feltétlenül egy országos atlétikai versenyre készülnek, csupán szabadidejüket a testmozgásnak áldozzák. Rajtuk kívül persze számtalan példát lehetne hozni, de talán ők példázzák leginkább, hogy Veszprém számára mekkora realitás is az újabb európai cím.