Az egészségmegőrzés volt főszerepben a családi napon Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Családi- és Egészségnapot tartott a Fő téren a Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központ. A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak. A játékos vetélkedők mellett hasznos információkkal is gazdagodtak a résztvevők – írja a tvkeszthely.hu.

A dohányzással és annak káros hatásaival kapcsolatban kellett feladatokat megoldaniuk a csapatoknak a Védőnői szolgálat standjánál. A tárgyfelismerés mellett egy képet is ki kellett rakniuk a fiataloknak. A Csány-Szendrey Általános Iskola diákjai jól teljesítették a feladatokat.

„A szél az nagyon zavaró volt az első állomásnál, mert nagyon nem lehetett hallani, de azért könnyű volt a feladat. Itt a másodiknál a dohányzásról volt szó és zsákokból kellett kihúzni dolgokat és megmondani, hogy mi az.” – mondta el Vörös Máté.

A keszthelyi iskolák csapatai a sport- és ügyességi feladatok mellett a helyben  működő oktatási-, egészségügyi-, rendfenntartó- és szociális intézmények munkájával is megismerkedhettek. A Fő térre kitelepültek többek között a Pedagógiai Szakszolgálat, a Matthias Corvinus Collegium, az Egészségfejlesztési Iroda és a Keszthelyi Rendőrkapitányság szakemberei. Utóbbinál a feladatok mellett előadást is hallhattak a fiatalok.

„A drogokról, kipróbálhattuk a szemüvegeket és hasonló bűnügyi dolgokról.” – osztotta meg Kelemen Bálint.

A Családi- és Egészségnap célja, hogy prevenciós jelleggel egészségmegőrző programokat kínáljanak a látogatóknak. A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy bemutassák, hogy Keszthelyen mely intézményekhez lehet segítségért fordulni, ha fennakadás lenne az életükben.

„Az idei rendezvényt ezt leginkább az oktatási vonalra fűztük fel. Hiszen az óvodai-iskolai szociális munka most már négy éve zajlik a városban és országos szinten is. És azt, hogy egy felmenő rendszerben ismerjék meg a rendszert a gyermekek, akik a vetélkedőn részt vesznek, hogy tudják azt, hogy miért volt fontos óvodába járni. Vagy miért tett nekik nagyon jót a bölcsőde, vagy hogyha a tanulmányaikban elakadások vannak, akkor hogyan tudnak mondjuk a Pedagógiai Szakszolgálatnál segítséget kapni. Vagy ha az egészségükkel van probléma, akkor az Egészségügyi Irodával hogyan tudják felvenni a kapcsolatot.” – ismertette Jakabfi László intézményvezető.

A Keszthelyi Család- és Gyermekjóléti Központnak a jövőben is vannak tervei. Októberben a generációk közti kapcsolatokra hívják fel a figyelmet egy konferencián. E mellett az „Indulj el, hogy még jobban légy” nevű egészéves program is megvalósul, ahol a legaktívabb diákok akár nyári táborozási lehetőséget is nyerhetnek.