Amerikai hírügynökség: ingatlanspekuláció is fenyegeti a Balatont (klubradio.hu)

Külföldön is téma a Balaton beépítése. Veszélyezteti a balatoni táj érintetlenségét, a sérülékeny ökoszisztémát és az idilli atmoszférát az ingatlanspekuláció, a turisták csalogatása és a klímaváltozás is – olvasható az AP amerikai hírügynökség Szigligetről keltezett riportjában, amelyet egyebek közt a Washington Post is átvett, és a klubradio.hu lapszemlézett. Az írás megszólaltatja Balassa Dánielt, Szigliget polgármesterét, aki aggódik a hatalmas épületek felhúzása, a part beépítése miatt.

 

Kun Zoltán környezetvédelmi szakértő sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon a fejlesztés sikerét a betonozott felület négyzetméterében és nem bizonyos madarak számában mérik. Szerinte az, hogy az Orbán-kormány felszámolta a környezetvédelmi minisztériumot, jelentősen csökkentette az állam azon képességét, hogy gondoskodjék a természeti adottságokról.

Az összesen kétszáz kilométer parthosszúságú Balaton szezonális célpontja a költöző madaraknak, de a kormány potenciális turisztikai aranybányát lát benne. Kiemelt turizmusfejlesztési övezetté nyilvánították 2016-ban, és 365 milliárd forintnyi magyar, illetve európai uniós forrást irányoztak elő vasúti, közúti, valamint jachtkikötő-fejlesztésre, szállodák és vendégházak felújításéra, építésére. Mindez hatalmas környezetrombolással jár – idézi az AP Badzsó Angélát, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnökét, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a nádas gondoskodik az egészséges vízminőségről, és ahogy a nádas eltűnik, úgy terjed az algásodás, és pusztulnak a halak.

A szocialista érában a Balaton népszerű szakszervezeti üdülőhely volt sok dolgozónak, illetve találkozóhelyként is szolgált kelet- és nyugatnémetek számára – idézi fel a vasfüggönyös múltat az amerikai riport, amely szerint a tó ma is megfizethető célpont a legtöbb magyar számára. Terjedőben van azonban a luxusellátás, és a tervek a jómódúbb turistákat megcélzó vitorlázás fejlesztéséről szólnak. A már említett szigligeti polgármester szerint a fejlesztések egy bizonyos pontig elkerülhetetlenek, nem minden projektet kell szörnyűségnek bélyegezni, de mindenki számára kielégítő egyensúlyt kellene teremteni, és tiszteletben kellene tartani a térség természeti, illetve kulturális integritását.

 

A Washington Post híre itt érhető el.