Az agrárminiszter szerint követendő a kapolcsi minta (Napló)

Nagy István pénteken tette le agrárminiszteri esküjét. Első hivatalos útja a másnapi kapolcsi VI. Állat- és gépbemutatóra vezetett. Ott adott interjút a Napló munkatársának a vidékfejlesztési tervekről, a fiatal gazdák helyzetbe hozásáról.

Miniszterként mit érez a legsürgetőbb feladatnak?

– A vidéki élet minőségének javítását, az itt élők megélhetésének biztosítását. Szeretnénk egy olyan generációváltást elősegíteni, amely a fiatalokat itt tartja, számukra is vonzóvá teszi a falut. Megélhetést, biztos jövőképet találjanak itt. Ezért szeretnénk a fiatal gazda pályázatot kibővíteni, hogy minél több nyertes lehessen, minél többen indíthassák el a gazdaságaikat, többen lehessenek jelen a magyar agráriumban. A pályázati feltételek szigorúak maradnak, mert szigorúan el kell számolni. De azt kell elősegíteni, hogy minél többen hozzáférhessenek a pályázati támogatásokhoz.

A fiatalokat a mezőgazdaság számára megnyerni stratégiai kérdés.

Ha nem sikerül, akkor mindazt a kihívást, ami előttünk áll, elveszítjük. A magyar mezőgazdaságot húszmillió ember táplálására kell alkalmassá tenni. Fokozni kell azt a hatékonyságot, azt a versenyképességet, ami ebben az ágazatban rejlik. Csak a fiatalokkal tudjuk ezt megtenni. Ki kell találni, hogyan tudunk megfelelő képzést, szakképzést, felsőoktatási képzést folytatni számukra. Piaci lehetőségeket, feldolgozóüzemi kapacitásokat kell biztosítani. Mivel fiatalok, nincs meg például az a tapasztalatuk, amit a szövetkezéssel szerezhettek volna. Szeretnénk létrehozni olyan termelői integrációkat, amelyekben a legkisebbek piacra jutását is segíthetjük. Számos gazdával beszéltem itt, a vásárban is, és felmerült a kérdés, hogy amit termelnek, azt hol adják el. Szeretnénk elérni az integrációk létrehozásával, hogy a kistermelők bekerülhessenek a nagy áruházláncokba. A húszéves távlati cél, hogy ezen integrációk létrejöttét komolyan támogassuk. Azok megvehessék a feldolgozóüzemeket, majd azok integrációjával akár áruházláncokat lehessen megcélozni. Horizontális és vertikális integrációban gondolkodunk, hogy az összes kockázat ne csak a magyar termelőt érje el. Akkor lesz biztos a termelés, ha abból, továbbá a kereskedelemből és a feldolgozásból álló haszonból is osztozhat a magyar gazda. Abban az esetben egy fiatal számára is kellő vonzerőt jelenthet a gazdálkodás. Jövőképet kap, és úgy dönthet, hogy ezt a csodálatos életformát választja.

Elégedett a Balaton-felvidék fejlődésével?

– Az ember mindig azt szeretné, hogy jobban menjen, előrébb jussanak a dolgok. Amit itt elértek, az nagyon tiszteletre méltó dolog.

Kapolcs olyan márkanév, amelyet már mindenki ismer az országban.

Ezt itt ügyesen építik tovább, úgy, hogy ez valódi vidékfejlesztéssel is együtt haladjon. Kapolcs környéke ne csak egyetlen rendezvényes térség legyen, ahol egy hétig itt van a fél világ. Az egy zseniális kezdeményezés, de itt most azt keresik, hogyan tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy az itt élőknek megélhetést biztosítsanak. Ahhoz azt kell kitalálni, hogy a kézműves termékkel miként lehet előrelépni. Az állattenyésztést, növénytermesztést, feldolgozóipart úgy támogatni, hogy ezen termékeket piacra lehessen juttatni. Ez a vásár remek útmutató ahhoz, hogy miként tudunk az elkészült termékeknek piacot juttatni. A vásár híre messziről idevonzza az embereket, vásárlóerőt jelent, potenciát az itt élők megélhetése szempontjából.

Kapolcs példája követendő tehát.

– Csodálatos kezdeményezés indult a Művészetek völgyével, és az, hogy erre ráépítenek egy valódi vidékfejlesztéssel, piacfejlesztéssel járó tevékenységet, ez az a minta, amit használni kell.

A cikk folytatása itt található.