Autistákat segítő Infó-pont nyílik Siófokon (Siófoki Hírek)

Info-Pont irodával bővül a siófoki Autisták Rehabilitációjáért Oktatásáért és Neveléséért Egyesület (ARON Egyesület) szolgáltatási köre, mely mind az autistákkal élők, mind hozzátartozóik számára hasznos információs központként működik majd.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) néhány évvel ezelőtt indította el az AOSZ Info-Pont Irodák működtetését azzal a céllal, hogy megyeszékhelyeken, nagy lakosságszámú településeken az autizmussal élőknek, illetve családtagjaiknak biztosítsanak információs segítségnyújtást. Az ország 19 megyéjéből 10-ben működött eddig ilyen iroda, és idén ősszel az AOSZ négy újabb iroda megnyitására írt ki felhívást. A siófoki ARON Egyesület sikeresen pályázott, így Somogy megyében elsőként Siófokon nyílhat meg az AOSZ Info-Pont Iroda – írja a Siófoki Hírek.

A heti rendszerességgel, a nyitás (melyről lapunkban is beszámolunk majd) után a tervek szerint szerdánként 9-13 óra és péntekenként 9-17 óra között nyitva tartó siófoki infópont a Széchenyi utcai Szenior (Civil) Kuckóban talált otthonra. Szolgáltatásaik az autizmussal élők és családtagjaik, az autistákkal foglalkozó szakemberek, autistákat ellátó intézmények számára egyaránt segítséget nyújtanak. Az irodákban nem szakemberek ülnek, nem diagnosztizálnak, infócentrumként céljuk az információnyújtás (intézmény-, szolgáltatáskereső, stb.), az igények és szükségletek feltárása, mentorszülő szolgáltatás ajánlása, szakkönyvtár működtetése. Az iroda munkatársai meghallgatják az érintetteket, a segítségnyújtás mellett felmérést készítenek a felmerülő problémákról, összegyűjtik, és továbbítják az AOSZ felé az igényeket.

„Az AOSZ új programja az autisták napirendjének digitalizálására kifejlesztett DATA nevű applikáció; az Info-Pont például ezzel kapcsolatos támogató szolgáltatást, technikai segítséget is nyújt”

– emelte ki Pulics Gergely, az ARON Egyesület alelnöke, az AOSZ Info-Pont Iroda munkatársa. Az autizmus korai felismerésében nagyon fontos szerepet tölt be többek között a védőnői hálózat, az intézményi hálózat, bölcsődék, óvodák, általános iskolák. Az Info-Pont igyekszik összekötni az adott intézményeket az érintettekkel. Országosan és Somogy megyében is egyre több az autizmussal élő gyermek, fejlesztésükhöz helyben azonban kevés a szakember.

Az ARON Egyesület célul tűzte ki, hogy ezek a gyerekek megfelelő ellátást kapjanak – így Szabó-Tóth Éva, az ARON Egyesület elnöke.

„A siófoki önkormányzattal és a tankerületi központtal együttműködve szeretnénk elérni, hogy az integrált intézményekben gyógypedagógus vagy a gyógypedagógiai asszisztens segítse az óvónők, pedagógusok munkáját, lehetőleg minden osztályban, csoportban. Mi csak elindítói lehetünk ennek a folyamatnak, a megoldás rajtuk áll. Egyre több helyen indul az országban gyógypedagógiai képzés és láttunk már rá pozitív példát, hogy ha az adott település önkormányzata kapcsolatot épít ki a képzési helyekkel, majd lakhatást biztosít a végzett szakembereknek, a sokat segít az oktatásban. Siófokon is indult gyógypedagógiai asszisztens képzés, és véleményünk szerint a szakembereket városi támogatással, lakhatási támogatásokkal lehetne idevonzani, illetve megtartani”.

Az egyesület egységes gyógypedagógiai módszertani központban gondolkozna, a folyamat egyelőre az előkészítői fázisban tart. Ennek részeként nyílik meg hamarosan a siófoki Info-Pont Iroda.