Átadták az Őrtorony névre hallgató új kilátót Tihanyban

A Bakonyerdő Zrt. Tihany önkormányzatával együtt építtette meg az Apáti-hegyen az új tihanyi kilátót, amely organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült el, és ahonnan az apátság és a Balaton is látható.

 

A kilátó magassága 16,5 m, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, építési költsége 40 millió forint volt, melyből 15 millió forintot a Földművelésügyi Minisztérium biztosított.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a tihanyi Őrtorony kilátó ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé tartoznak az állami erdők, ezért is fordítottak az állami erdőgazdaságok az elmúlt két évben mintegy 7,3 milliárd forintot közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények – kilátók, szálláshelyek, erdei iskolák, erdei kiránduló- és pihenőhelyek megújítására és bővítésére.

Az állami erdészeti társaságok egyre jelentősebb társadalmi szerepvállalása egybeesik a tárca törekvéseivel, hogy az erdő a gazdasági- és védelmi funkcióját megőrizve magas színvonalon elégítse ki a legszélesebb társadalmi igényeket is – fogalmazott a miniszter.

A kilátót a miniszter mellett Tósoki Imre polgármester, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, továbbá Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója adta át, és  , Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele áldotta meg.

(FM Sajtóiroda/hirbalaton.hu)

kilato-tihany

(Fotó: MTI)

(23:53)