Aszály, törpeharcsa, kárókatona – ezek nehezítik a balatoni halgazdálkodást (Keszthelyi TV/Somogy TV)

Az aszály, az elszaporodott kárókatonák és a törpeharcsák is megnehezítik a balatoni halgazdálkodás munkáját – erről is beszéltek a VIII. Horgászkonferencián, Rádpusztán. A környezeti változások sok feladatot adnak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, ugyanakkor minden eddiginél többen váltottak horgászjegyet, engedélyt a Balatonra – írja a tvkeszthely.hu, a Somogy TV híradása alapján.

 

Egyre nagyobb problémát jelent az aszály a Balatonnál. A klímaváltozás folyamatosan érezteti hatását. A tógazdálkodók országszerte küzdenek a problémával. Most is tapasztalható, hogy őszi csapadékokkal sem töltődik a meder, alacsony a vízállás.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

 „Ez igen kedvezőtlenül hat a vízgazdálkodókra. Akár a Balatonra tekintünk, akár a tógazdaságainkra, különösen az utóbbi helyen van nagyon nagy probléma. Jelen pillanatban nem tudjuk még, hogy a 2023-as évet miképpen tudjuk termelésben megoldani. Nagyon sok tavunkból hiányzik víz és egyelőre nem is befolyó víz csapadék hiányában. A tavaknak ez az egyik legnagyobb problémája. Ha nem tudjuk őket feltölteni, nem fogunk tudni halat termelni.”

A VIII. Horgászkonferencián az ágazatot érintő problémák között említették a törpeharcsát is. A szakemberek azt mondják: csak gyéríteni tudják a kopoltyúst, de nem fog teljesen eltűnni a tóból. Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek ennek a halnak, gyorsan elterjedt.

„A törpeharcsáról a legfontosabb, amit tudni kell az, hogy egy idegenhonos, inváziós halfajról van szó. A faj az alapvetően Észak-Amerikában honos és a 20. században került Magyarországra. Mindenhol, ahol az idegenhonos területén elterjed, ott nagy károkat tud okozni. Ez elsősorban két folyamatban merül ki. Az egyik az, hogy táplálékversenytársa a többi őshonos fajnak, egyszerűen szólva, eleszi előlük a táplálékot, a másik pedig az, hogy konkrétan ragadozza is az őshonos fajokat”

– mondta dr. Czeglédi István, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.

Emellett az elszaporodott kárókatonákkal is fel kell venni a harcot.  A kormoránok nemcsak a halállományt pusztítják, de ürülékük a fákat is tönkreteszi. A Fehér-víz környékén és a Kis-Balatonnál a kócsagok és a szürke gémek fészkelőhelyeit károsították súlyosan. A nehézségek ellenére is sokan horgásznak a Balatonnál. Az elmúlt 8 évben megsokszorozódott a pecások száma a tónál. Idén csaknem 100 ezren váltottak már napi jegyet vagy bérletet a Balatonnál.

A hagyományhoz híven átadták a Balatoni Horgászatért életműdíjat. Idén ketten is kiérdemelték az elismerést. Id. Verseczki László és Kontics Ferenc vehette át a díjat – közölte a tvkeszthely.hu a Somogy TV híradása alapján.