Áremeléssel indul az év a fürdőkben (napi.hu)

Sok hazai fürdőben drágultak január elején a belépőjegyek. Az áremelés mértéke általában 5-10 százalék körül mozog, de akadnak olyan fürdők, ahol a tavalyinál több mint 10 százalékkal többet kell fizetni a belépőért – derül ki a termalonline.hu összeállításából.

A termalonline.hu gyűjtése szerint számos hazai fürdő már január elsejétől új – drágább – árakat alkalmaz, de például a budapesti fürdők többségénél január 6-tól érvényesek a módosított jegyárak.

A Zalakarosi Fürdőben az alap belépők ára 2800-ról 3000 forintra nőtt, ami április végéig érvényes, a strandfürdő belépő már 3900 forintba fog kerülni a tavalyi 3600 forint helyett. A minden fürdőegységbe érvényes komplex belépő ára 9 százalékos drágulás után, 4400-ról 4800 forintra, a főszezonban 5200 forintra drágul, utóbbit egy éve 4800 forintért kínálták.

A hazai fürdők már régóta lobbiznak azért, hogy a fürdőbelépőkre érvényes 27 százalékos áfakulcs megegyezzen a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban alkalmazott kedvezményes áfával. A munkaerőhiányból és az emiatt emelkedő bérekből adódó jelentős költségnövekedés ugyanis komoly kihívást jelent az egész fürdőágazatnak – hangsúlyozza összefoglalójában a termalonline.hu.