Arányosabban oszlanak el a vendégek idén a Balatonon (turizmus.com)

A turizmus újkori történelmében július 24-én volt a legtöbb belföldi vendég Magyarországon, közel 150 ezren – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában. Beszélt arról is, hogy egyre többen érkeznek a hétköznapokon a Balatonhoz, ezért szűnt meg a hétvégi telítettség. 

A Balaton tavaly tömve volt a hétvégéken, idén ez eddig nem volt így. Az MTÜ elkezdte keresni ennek az okát, és kiderült, hogy egyre többen érkeznek a hétköznapokon, tehát arányosabban oszlik meg a tömeg – idézi Guller Zoltánt a turizmus.com összefoglalója.. Ennek oka egyrészt a magasabb hétvégi árakban keresendő. De a mobilcellaadatokból az is kitűnik, hogy az egynapos látogatók száma 7 százalékkal csökkent a hétvégéken, hétköznap viszont 30 százalékkal nőtt.

A balatoni szálláshelyeken idén júniusban a tavalyinál csaknem kétszer magasabb árbevételt sikerült elérni, mintegy 10 milliárd forintot. Guller Zoltán a podcastban arról az érdekességről is beszél, milyen összefüggést figyeltek meg a hőmérséklet-emelkedés és a foglalási kedv között.

A SZÉP-kártya kapcsán elhangzott, jól látszik annak a kormányintézkedésnek a pozitív hatása, hogy mindhárom zsebből lehet fizetni az összes elfogadóhelyen. Egy évvel ezelőtt a szálláshely zsebből az összes feltöltés 17 százalékát használták fel a kártyabirtokosok, ez idén 27 százalékra, 10,8 milliárd forintra nőtt.

Guller Zoltán beszélt arról a tendenciáról is, hogy belföldön jelentősen megnőtt az utazási hajlandóság, míg tavaly az emberek 30 százaléka akart belföldön utazni, addig idén már 55 százaléka, ráadásul attól függetlenül, hogy külföldön milyen a járványhelyzet.

Egy 6000 fős mintán alapuló kutatásból az derült ki, hogy a belföldi úti cél megválasztásánál az első számú szempont a szálláshely minősége,ami az MTÜ vezérigazgatója szerint azt is mutatja, a magyarok értesültek arról, hogy a Kisfaludy-program keretében felújításra került 60 ezer szálláshely, és már keresik is ezeket. A másik legfontosabb szempont a megkérdezettek számára a biztonság volt, majd az ár, végül a feltételek rugalmassága.

„A magyar újkori turizmus legerősebb napja” 2021. július 24. volt, amikor 181 753 ember tartózkodott a hazai szálláshelyeken – jelentette ki Guller Zoltán. A vendégek közül 33 ezren voltak külföldiek, akik közül 21 ezren foglaltak vidéki szálláshelyen. A V4-országok, Ausztria és Németország adták külföldi vendégek döntő részét, összesen 17 ezer vendég származott ebből az öt országból ezen a napon.