Amikor meglódul a Balaton víztükre: ma 39 centis különbséget is mértek

Ma, február 22-én erősebb déli-délnyugati szél fújt a Balatonnál, ami északi irányba tolta el tó vizét. A vizugy.hu adatai szerint a mai 127 centiméteres átlagos vízszint mellett Balatonfűzfőn 14:15-kor 149 centiméteres vízállást regisztrált a mérőeszköz, míg a dél-parti Balatonmáriafürdőn 16.15-kor 110 centit. Az ilyen irányú kilengéseket, kiöntéseket viszonylag jól bírják a vízparton élők, de ellenkező irányból már problémát okoz a mélyen fekvő településeken.

 

Gond akkor lehet a magasan tartott vízállással, ha a Balatonnál jellemző, északi irányból fúj egy tartósabb, viharos szél, a mélyfekvésű délnyugati parti települések – Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves – felé tolva a vizet.

Erről beszélt Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, amikor azt nyilatkozta a napokban az ATV-nek a magasan tartott balatoni vízállás kapcsán, hogy bízik azokban a szakemberekben, akik a vízeresztés intenzitásáról döntenek, de kéri, hogy mindenképpen legyenek figyelemmel arra is, hogy a délnyugat-balatoni települések esetében 120 centi fölötti vízállás esetén már eléggé problémás tud lenni egy napokig tartó szeles idő.